Slijmbeursontsteking in de heup

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking in de heup is een ontsteking in de slijmbeurs van het heupgewricht. Een slijmbeurs is een soort kussentje gevuld met vocht die zit op botdelen die uitsteken, zoals aan de buitenkant van de heupknop. De slijmbeurs beschermt het heupgewricht tegen wrijving en stoten. De slijmbeurs kan gaan irriteren door overmatige belasting, dit kan leiden naar een slijmbeursontsteking in de heup. 

Specialist in Hardloopblessures

Hoe herken je deze blessure?

De duidelijkste klacht bij een slijmbeursontsteking is een hevige pijn aan de zijkant van de heup. Deze pijn kan in sommige gevallen ook doorstralen naar beneden. De pijn neemt toe bij liggen op de aangedane zijde, maar soms ook als je op de andere heup ligt. Verder kan de pijn verergeren bij het opstaan uit een stoel, hardlopen/langer lopen, traplopen en hurken.

  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Pijn kan doorstralen naar het bovenbeen
  • Pijn verergert bij lopen, traplopen en liggen op de pijnlijke heup.
  • De huid rondom het heupgewricht kan rood, opgezwollen en warm aanvoelen

Oorzaken van slijmbeursontsteking in de heup

De oorzaak van een slijmbeursontsteking is meestal overbelasting van de heup. Dit kan komen door een intensief hardlopen en door een verminderde heupstabiliteit, waardoor de spieren rondom de heup sneller vermoeid raken. Andere oorzaken zijn ongunstig hardloop schoeisel of door hardlopen met een ongunstige loopstijl.

De oorzaken:

  • Overbelasting;
  • Ongunstige hardloopschoenen;
  • Ongunstige loopstijl;
  • Verminderde heupstabiliteit;
  • Acuut door een val of ander ongeluk.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij een slijmbeursontsteking ligt de focus op het herstel van de slijmbeurs. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de  behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Bij een overbelasting zal de belasting moeten worden verminderd en de belastbaarheid worden vergroot. De belasting wordt verminderd door de activiteiten te minderen die de klachten verergeren. De belastbaarheid wordt vergroot door versterkende oefeningen te doen voor de heup en de belasting weer geleidelijk op te pakken als de ergste pijn verdwenen is.

Andere blessures