Baxter nerve

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Baxter Nerve (pijn in hiel)

Baxter nerve is een zenuwbeknelling. Er zit dan een beknelling van een zenuw in de voet, de zenuw van Baxter. De zenuw van baxter zorgt ervoor dat de kleine teen naar buiten geduwd kan worden. Deze zenuw loopt onder de hiel vanuit de binnenkant van de voet tussen verschillende kleine voetspieren door naar de buitenrand van de voet. Bij het afknellen kan onder andere hielpijn ontstaan. 

Hoe herken je deze blessure?

Bij een zenuwbeknelling  bij de hiel bevinden de pijnklachten zich aan de binnenkant en onderkant van de hiel. Deze pijn kan uitstralen naar de rest van de voetzool en enkel. Vaak is de pijn in de ochtend het minst aanwezig, de klachten worden gedurende de dag erger. Je loopt namelijk op een zenuw die geïrriteerd is. Dus hoe meer je loopt, hoe meer de zenuw geïrriteerd raakt. Pijn is dus meestal aan het einde van de dag het ergst. Het kan zijn dat er sprake is van een doof gevoel of tintelingen in de hiel.

  • Pijn aan de binnenkant en onderkant van de hiel;
  • Pijn kan doorstralen naar de tenen en enkel;
  • Pijn verergert gedurende dag bij lopen en hardlopen;
  • Doof gevoel/ tintelingen onder de voet.

Oorzaken van Baxter nerve

Door de ligging van de Baxter nerve onder de voet is deze zenuw vatbaar voor drukproblematiek. Een groot deel van het lichaamsgewicht rust ook nog eens op de achtervoet. Het naar binnen zakken van de voet is vaak een van de oorzaken voor het beknellen van de zenuw. Vaak is deze zenuwbeknelling samen met een hielspoor aanwezig. Dit komt door de zwelling van de peesplaat die aan de hiel aanhecht. Ook andere problemen met de weke delen rondom de enkel kunnen voor de beknelling zorgen. 

De oorzaken:

  • Hielspoor of aandoening van de peesplaat onder de voet;
  • Ongunstige (hard)loopschoenen;
  • Ingezakte voet;
  • Veelvuldig verzwikken van de enkel.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij Baxter nerve ligt de focus op het herstel van de zenuwbeknelling. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. 

Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de  behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. 

Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek kan er gericht worden op het verbeteren van de voetfunctie door het versterken van de voetspieren en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van de voetgewrichten, knie en heup. Bij een zenuwbeknelling van Baxter kan het lang duren voordat er progressie wordt geboekt, omdat zenuwweefsel langzaam hersteld.  

Andere blessures