Psoas klachten

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Psoas klachten

De Psoas is een spier die centraal ligt in het lichaam. Het is een grote spier die vast zit aan de ruggenwervels en loopt achter de organen naar de binnenkant van het bovenbeen. De spier zorgt voor buiging in het heupgewricht en dat het bovenbeen naar buiten kan draaien.

Hoe herken je deze blessure?

De psoas loopt aan de voorkant van het lichaam. De pees of de slijmbeurs kan ontstoken raken. Er is dan pijn aan de voorkant van de heup. De pijn is aanwezig bij het strekken en buigen van de heup. Dit gebeurd bij activiteiten als traplopen, opstaan en hardlopen. In rust verminderen de klachten meestal. In sommige gevallen kan er een knakkend gevoel ontstaan aan de zijkant of voorkant van de heup. Normaal gesproken is dit pijnvrij, maar als er een ontsteking zit kan dit knakkende gevoel pijn veroorzaken.

  • Pijn in de lies;
  • Maximaal buigen en strekken in de heup kan pijnlijk zijn;
  • Pijn bij traplopen, opstaan of hardlopen;
  • Pijn kan uitstalen naar de knie;
  • Pijnlijke ‘knak’ in de heup.

Oorzaken van psoas klachten

De klachten worden vaak gezien bij hardlopers. Door het veelvuldig naar voren buigen van de heup ontstaat er veel belasting op de psoas. Op het moment dat er meer belasting op het weefsel komt te staan dan de belastbaarheid van het weefsel aan kan dan is er sprake van overbelasting en kan het weefsel gaan ontsteken. De klachten kunnen ontstaan door heuveltraining, atletiek en krachttraining.

De oorzaken:

  • Ongunstige hardlooptechniek;
  • Verkorte spieren;
  • Verminderde beweeglijkheid in de heup.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Wanneer de klachten niet vanzelf over gaan is het belangrijk de klacht in kaart te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek en zodra een eventuele scheur genezen is kan er gericht worden op het opnieuw belasten van de psoas. Bij een overbelasting zal de belasting moeten worden verminderd en de belastbaarheid worden vergroot. De belasting wordt verminderd door de activiteiten te minderen die de klachten verergeren, zoals hardlopen. De belastbaarheid wordt vergroot door versterkende oefeningen te doen voor de psoas of door de psoas weer op lengte te brengen als deze verkort is. De belasting kan weer geleidelijk op worden gepakt als de ergste pijn verdwenen is.

Andere blessures