Popliteus klachten (knieholte)

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Popliteus klachten (pijn in knieholte)

Pijnklachten in de knieholte worden regelmatig veroorzaakt door problemen met de musculus popliteus (knieholte spier). De popliteus is een horizontaal verlopende spier in de knieholte. Door de horizontale ligging van deze spier heeft deze spier de functie om het onderbeen naar binnen te draaien en geeft ondersteuning bij het buigen van de knie. 

Hoe herken je deze blessure?

Pijn aan de musculus popliteus (knieholtespier) wordt ervaren in de knieholte of de buitenzijde van de knie. Er kan ook een verdikking worden gevoeld in de knieholte. Vooral het buigen van de knie is vervelend. Pijnklachten kunnen optreden tijdens het wandelen of hardlopen, met name tijdens het aflopen van een verhoging. In het begin worden klachten vooral ervaren aan het einde van een activiteit, later kunnen deze klachten ook ontstaan bij het beginnen van een activiteit.

  • Pijn in de knieholte/buitenzijde knie;
  • Verdikking in de knieholte;
  • Een heuvel af (hard)lopen;
  • Buigen van de knie.

Oorzaken van Mortons Neuroom

Klachten aan de popliteus kunnen acuut ontstaan of chronisch door overbelasting. Een scheur in de popliteus gebeurt bijna altijd in combinatie met letsel van de achterste kruisband, buitenmeniscus of de buitenste knieband. Bijvoorbeeld bij een ongeval waarbij het onderbeen naar achteren wordt geschoven ten opzichte van het bovenbeen.

Overbelasting ontstaat vaak door verminderde bewegingsmogelijkheden van de spieren en gewrichten in de knie, heup of voeten, verandering van ondergrond tijdens het hardlopen of te snel en te intensief een hardloopschema starten. Overbelasting van de popliteus komt veel voor bij hardlopers. Dit kan komen door de bolling van het wegdek, waardoor de knie in een rotatiestand gedwongen wordt. 

De oorzaken:

  • Overbelasting door te snel en intensief hardlopen;
  • Ongeval waarbij het onderbeen naar achteren schuift tov het bovenbeen;
  • Ongunstige hardlooptechniek;
  • Verandering van ondergrond tijdens het hardlopen.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij een overbelasting van de popliteus ligt de focus op het herstel van de spier. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. 

Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Bij een overbelasting zal de belasting moeten worden verminderd en de belastbaarheid worden vergroot. De belasting wordt verminderd door de activiteiten te minderen die de klachten verergeren en de spierspanning van de spier te minderen. 

De belastbaarheid wordt vergroot door versterkende oefeningen te doen voor de spieren rondom het kniegewricht. Bij de popliteus is het vaak het geval dat de bovenbeenspieren of de hamstrings minder goed functioneren, waardoor de popliteus harder moet werken om die stabiliserende rol over te nemen.

Andere blessures