Piriformis syndroom – deep gluteal syndroom

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Piriformis syndroom - deep gluteal syndroom

De piriformis is een diep gelegen bilspier. Bij het piriformis syndroom zorgt deze spier (piriformis) voor druk op de grote heupzenuw (nervus ischiadicus). Deze zenuw begint in de onderrug en loopt via het bekken, achter de piriformis spier langs, naar de voet. Door problemen met de piriformis kan er druk op de zenuw ontstaan. Dit kan zorgen voor pijn, tintelingen of een dof gevoel in het gehele been.

Hoe herken je deze blessure?

Inklemming van de heupzenuw kan zorgen voor meerdere symptomen. Tintelingen en stekende pijn kunnen uitstralen naar het been en de zelfs naar de voet. Pijn bij het zitten, dit komt doordat er dan meer druk komt te staan op de spier (piriformis) waardoor de zenuw nog meer wordt ingeklemd. Door de inklemming kan ook de bloedsomloop verstoord zijn.

  • Stekende en/of zeurende pijn in de bilstreek;
  • Pijn kan uitstralen in het been en voet;
  • Pijn verergert bij zitten, hardlopen en fietsen;
  • Diepe drukpijn midden op de bil.

Oorzaken van piriformis syndroom

De oorzaak van piriformis syndroom – deep gluteal syndroom is in de meeste gevallen door een verkorting of een hoge spierspanning op de een of meerdere diepergelegen bilspieren. Hierdoor komt de onderliggende zenuw (nervus ischiadicus) klem te zitten.

De oorzaken:

  • Overbelasting
  • Verhoogde spierspanning piriformis
  • Ongunstige loopstijl
  • Beenlengteverschil
  • Verkorte bilspieren
heupstabiliteit

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij het piriformis syndroom/ deep gluteal syndroom ligt de focus op het herstel van de bilspieren spier, waardoor de inklemming met de heupzenuw hersteld wordt. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de  behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Vaak gaat het om een disbalans tussen de heup en bilspieren. De behandeling kan bestaan uit rekoefeningen, massage, fricties of dry needling om de spierspanning te verminderen in de bilspieren. Daarnaast kunnen spierversterkende oefeningen voor de heup en bilspieren helpen.

Andere blessures