Meniscus klachten

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Meniscus klachten

Tussen het bovenbeen en scheenbeen zit de binnenmeniscus en de buitenmeniscus. Samen hebben deze een vorm van een halve maan. De meniscus bestaat uit elastisch kraakbeen en werkt als een schokdemper. Door de halve maan vorm helpt de meniscus ook bij het stabiel houden van de knie bij het buigen en draaien. 

Hoe herken je deze blessure?

Een scheur in de meniscus voor pijn en een klikkend gevoel in de knie zorgen. De pijn is te voelen aan de beschadigde kant van de meniscus. Dit kan aan de binnenkant of aan de buitenkant zijn. De knie is vaak gezwollen en dik door het vocht in de knie. Het kan zijn dat de knie op slot schiet. Het lukt dan plotseling niet om de knie helemaal te strekken of te buigen. Slotklachten ontstaan doordat een deel van de meniscus klem komt te zitten.

  • Pijn bij het lopen, hurken en draaien;
  • Pijn aan de binnenkant of buitenkant van de knie;
  • Klikkend gevoel;
  • Slotklachten.

Oorzaken van Meniscus klachten

Een scheur in de meniscus kan spontaan ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval, diepe hurkbeweging, sportblessure of een verkeerde (draai)beweging. Meestal ontstaat een scheur in de meniscus door een verdraaiing van de knie in gebogen stand. Daarnaast kan een scheur in de meniscus ook geleidelijk ontstaan op een oudere leeftijd.

De kwaliteit en de elasticiteit van het weefsel in de meniscus neemt namelijk af naar mate mensen ouder worden, waardoor de meniscus dan makkelijker kan scheuren. Ook kan een meniscus scheur geleidelijk ontstaan doordat de knie instabiel is. Dit kan komen doordat een van de kniebanden niet goed meer werken, waardoor er meer kracht komt te staan op de meniscus.

De oorzaken:

  • Verdraaiing van de knie in gebogen stand;
  • Diepe hurkbeweging;
  • Langdurige belasting;
  • Oudere meniscus;
  • Instabiliteit.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij een meniscus scheur ligt de focus op het herstel van de meniscus. Een groot gedeelte van de meniscus kan uit zichzelf genezen. Dit herstel vergt enkele maanden. Het is verstandig om hurkende en draaiende bewegingen te beperken.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam.

Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek kan er gericht worden op het opnieuw belasten van de knie en de spieren rondom de knie zo sterk mogelijk te maken, zodat er minder kracht wordt uitgeoefend op de meniscus. 

Andere blessures