Kruisbanden

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Kruisbanden

Tussen het bovenbeen en het onderbeen zitten de kruisbanden. De kruisbanden zitten midden in de knie en bestaat uit een voorste kruisband en een achterste kruisband. Deze zorgen ervoor dat het onderbeen niet makkelijk kan schuiven naar voren en/of achteren. De voorste kruisband is een van de vier stabiliserende banden in de knie, naast de achterste kruisband, de binnenband en buitenband. De voorste kruisband bevindt zich centraal in de knie en loop schuin voor de achterste kruisband. De kruisbanden verbinden de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het scheenbeen. De voorste en de achterste kruisband kan scheuren en gaat vaak gepaard met letsels aan de meniscus of binnen en buitenbanden.

Hoe herken je deze blessure?

Bij het scheuren van de kruisband kan er een knap of plop gevoeld of zelfs gehoord worden. In de meeste gevallen wordt de knie dik. Deze zwelling ontstaat door een bloeding van verscheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband. Deze eerste symptomen nemen vaak binnen twee tot vier weken af. Verder kan er instabiliteit optreden in de knie, het kan zijn dat de knie verzwikt.

  • Plop of knap voelen of horen tijdens moment van scheuren
  • Eerste symptomen zijn pijn en zwelling in de knie
  • Instabiliteit
  • Verzwikken van de knie

Oorzaken van een kruisband scheur

Een kruisband scheur is meestal het gevolg van een ongeval of sportletsel. Een scheur in de voorste kruisband komt vaak voor bij een plotselinge draaibeweging terwijl de voet op de grond vaststaat, tijdens een plotselinge vermindering van snelheid of bij het overstrekken van de knie. De achterste kruisband scheurt eerder door druk van buitenaf. Een scheur van de achterste kruisband komt aanzienlijk minder voor dan de voorste. Vrouwen en jongeren onder de 21 jaar hebben meer kans dan mannen om hun kruisband te scheuren.

De oorzaken:

 • Een draai met veel kracht terwijl de voet op de grond staat
 • Overstrekken van de knie
 • Afremmen na een sprint
 • Hypermobiliteit
 • Zwakke hamstrings

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij een kruisband scheur ligt de focus op het herstel van de kruisband. Bij een acuut letsel is de behandeling in het begin gericht op het verminderen van de pijn en zwelling. Daarna kan er bepaald worden of een operatie nodig is. Niet iedereen hoeft namelijk geopereerd te worden aan een gescheurde kruisband. Zodra de pijn en zwelling afneemt is het belangrijk om het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Als de belastbaarheid en de bewegingsvrijheid van de knie is toegenomen kan er begonnen worden met stabiliserende en versterkende oefeningen voor de knie. Na een voorste kruisband operatie kan er rekening gehouden worden met een revalidatie van gemiddeld negen maanden. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat een kwalitatief goede revalidatie belangrijker is dan een snelle revalidatie. De ene doorloopt de revalidatie sneller dan de andere.

Andere blessures