Hamstring pees knieholte

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Hamstring pees (knieholte)

De hamstring spieren lopen aan de achterkant van het bovenbeen. Deze spieren hechten aan op het bot via pezen. Het bovenste deel (proximaal) van de hamstring zit vast aan het zitbot. Het onderste deel (distaal) van de hamstring zit vast aan het onderbeen bot. Bij een irritatie van deze hamstring pees is er sprake van hamstring tendinopathie. Een hamstring tendinopathie is een overbelasting blessure van de hamstringpees. Deze aandoening komt door weefselschade in de pees ter hoogte van de knieholte

Hoe herken je deze blessure?

Mensen met deze blessure ontwikkelen pijn aan de binnenkant of buitenkant in de knieholte. De pijn kan uitstralen naar de kuit, maar voornamelijk last van een stijf gevoel in de knie. De klachten nemen toe tijdens rust en na activiteiten, zoals hardlopen, springen en traplopen. Als de klachten langer aanwezig zijn verandert vaak het beeld en worden de klachten vaak erger tijdens het sporten. Ook kan er spierzwakte ontstaan in de spieren rondom de knie.

  • Pijn in de knie regio, waar de hamstring aanhecht;
  • Stijf gevoel in de knie;
  • Klachten bij hardlopen, springen en traplopen;
  • In eerste instantie minder klachten, pijn tijdens sporten als klachten langer aanwezig zijn.

Oorzaken van Hamstring tendinopathie

Oorzaken hamstring tendinopathie distaal (onderste deel van de hamstring)

De klachten bij hamstring tendinopathie ontstaan door herhaalde of langdurige activiteiten die de pees zwaar belastten. De hamstringpees raakt dan overbelast. Dit komt dus vaak voor bij hardlopers. De aandoening kan ook plotseling op komen spelen. Dit komt dan doordat er plotseling een grote kracht op de hamstringpees komt te staan, bijvoorbeeld bij versnellingen tijdens het hardlopen. 

 

De oorzaken:

  • Overbelasting door te veel training;
  • Leeftijd (kwaliteit peesweefsel neemt af als je ouder wordt);
  • Veel druk op hamstringpees door een versnelling;
  • Ongunstige looptechniek.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij een overbelasting van de hamstringpees distaal ligt de focus op het herstel van de hamstringpees. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. 

Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de  behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Bij een overbelasting zal de belasting moeten worden verminderd en de belastbaarheid worden vergroot. 

De belasting wordt verminderd door de activiteiten te minderen die de klachten verergeren en de spierspanning van de hamstringspier te verminderen. De belastbaarheid wordt vergroot door versterkende oefeningen te doen voor de spieren die verzwakt zijn om het lichaam weer zo belastbaar mogelijk te maken voordat de belasting weer omhoog gaat.

Andere blessures