Adductor (klachten binnenkant bovenbeen)

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Adductoren (klachten binnenkant bovenbeen)

Adductoren zijn spieren die aan de binnenkant van het bovenbeen lopen. Deze spieren lopen vanaf het schaambeen naar de binnenkant van de knie en zorgen voor een adductie beweging, het been sluiten. (de knieën naar elkaar toe bewegen) Er kunnen acuut of geleidelijk klachten ontstaan aan de adductoren. De pezen of spieren kunnen overbelast raken en er kan een verrekking of scheur optreden. Dit geeft klachten in de lies regio.

Hoe herken je deze blessure?

Bij acute klachten is er direct pijn na een verkeerde stap
of beweging. Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is er in het begin vaak
last na het hardlopen en later ook tijdens het hardlopen zelf. De pijn neemt
toe bij het tegen elkaar duwen van de benen. Bij minder ernstige gevallen kan
het zijn dat er weinig pijn is, maar wel last hebben van een stijf gevoel. 

  • Pijn aan de binnenkant van het bovenbeen, lies; 
  • Pijn kan uitstralen naar beneden;
  • Het krachtig naar binnen bewegen van het bovenbeen;
  • Stijfheid en startproblemen in de heup/lies.

Oorzaken van adductor klachten

Overbelasting aan de adductoren komt vaak voor bij herhaalde en langdurige activiteiten zoals hardlopen en sprinten, omdat de adductoren hierbij veel gebruikt worden. Bij explosieve bewegingen waarbij de adductoren op rek staan kan resulteren in een verrekking of spierscheur.

De oorzaken:

  • Beenlengteverschil;
  • Ongunstige hardlooptechniek;
  • Verhoogde spierspanning in de adductoren;
  • Slechte warming up;
  • Overbelasting door te snel en intensief hardlopen;
  • Ongunstige hardloopschoenen.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Wanneer de klachten niet vanzelf over gaan is het belangrijk de klacht in kaart te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek en zodra een eventuele scheur genezen is kan er gericht worden op het opnieuw belasten van de adductoren. Bij een overbelasting zal de belasting moeten worden verminderd en de belastbaarheid worden vergroot. De belasting wordt verminderd door de activiteiten te minderen die de klachten verergeren, zoals hardlopen. De belastbaarheid wordt vergroot door versterkende oefeningen te doen voor de adductoren. De belasting kan weer geleidelijk op worden gepakt als de ergste pijn verdwenen is.

 

Andere blessures