Stressfractuur middenvoet
Hardlooptips
Klachtenwijzer
Stressfractuur middenvoet
Een stressfractuur in de middenvoet is een overbelasting blessure, waarbij er een breuk ontstaat in het middenvoetsbeentje. Dit komt vaak voor bij hardlopers, omdat deze blessure ontstaat door een herhaalde overbelasting van het bot.
Hoe herken je deze blessure?
De belangrijkste symptomen bij een stressfractuur zijn pijn tijdens en vaak na het sporten en pijn bij dagelijkse activiteiten. De pijn is vaak plaatselijk en dus precies aan te wijzen. De pijn is scherp bij het aanraken van deze plek. Naast pijn is zwelling of roodheid meestal zichtbaar aan de bovenkant van de voet.
- Scherpe pijn bij aanraking;
- Er kan sprake zijn van zwelling of roodheid rond de plek van de pijn;
- Pijn neemt toe tijdens het hardlopen en ook in rust.
Oorzaken van stressfractuur middenvoet
De belangrijkste oorzaak van een stressfractuur in de middenvoet is repetitieve en chronische overbelasting van het bot. Ook te snel en te intensief een hardloopschema starten is een oorzaak van een stressfractuur. Verder is een stand afwijking van de voet of enkel een risico op een stressfractuur, omdat bepaalde delen van de voet dan worden overbelast. Ook zorgt een verandering in ondergrond voor een verhoogde kans op een stressfractuur. Te lang doorlopen op oude hardloopschoenen is een risicofactor op een stressfractuur, omdat de schokdemping dan verdwenen is. Aandoeningen zoals osteoporose (botontkalking) is een risicofactor voor het ontwikkelen van een stressfractuur.
De oorzaken:
- Overbelasting door te veel schokbelasting tijdens hardlopen;
- Ongunstige hardlooptechniek;
- Verandering in ondergrond;
- Te oude hardloopschoenen;
- Botontkalking.
Behandeling
Bij een stressfractuur middenvoet ligt de focus op het herstel van het fractuur. Hiervoor is het belangrijk om rust te nemen. Gemiddeld duurt dit tussen de zes en acht weken. Daarna kan er weer rustig opgebouwd worden.
In de tussentijd is het belangrijk de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling specifieker gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam.
Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek kan er gericht worden op het verbeteren van de zwakke plekken in het lichaam die helpen te voorkomen dat dezelfde blessure terugkeert.