Enkel verzwikking

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Enkel verzwikking

Een enkel verzwikking is als je voet plotseling naar binnen klapt. Bij het plotseling door de enkel zwikken ontstaan er kleine scheurtjes in de banden van de enkel. Enkel verzwikkingen komen regelmatig voor bij hardlopers. Dit kan gebeuren door losliggende tegels, stoepranden of bijvoorbeeld ongelijke ondergrond zoals in het bos. 

Hoe herken je deze blessure?

  • Je bent plotseling door de enkel naar binnen gezakt;
  • Er ontstaat zwelling in en rond het enkel gewricht;
  • Er ontstaat een balvormige verdikking aan de buitenkant van de enkel.

Oorzaken van een enkel verzwikking

Vaak is de oorzaak van een enkel verzwikking een misstap tijdens het hardlopen. Dit is een acuut moment en vaak is dit gewoon pech. Als je vaker je enkel verzwikt zou het kunnen zijn dat de stabiliteit van je enkel gewricht onvoldoende is. 

De oorzaken:

  • Misstap;
  • Instabiele enkels;
  • Onvoldoende kracht in de benen. 

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

We werken op een holistische manier. Daarom brengen we altijd het gehele lichaam in kaart op het gebied van flexibiliteit, spierkracht, coördinatie etc. Door het gehele lichaam te onderzoeken kunnen we de oorzaak van de blessure achterhalen. De behandeling zal gericht zijn op het oplossen van de oorzaak van de blessure en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. 

Specifiek bij enkelverzwikkingen is het belangrijk om te onderzoeken in welke fase van herstel je zit. Hier kan je dan in ondersteund worden.

Andere blessures