Tarsaal tunnel syndroom

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom zorgt een beklemming van de voetzenuw voor klachten in de voetzool, tenen of hiel. De zenuw (nervus tibialis posterior) loopt aan de binnenzijde van de enkel door een soort tunnel (tarsale tunnel). De zenuw zit samen met bloedvaten in deze tunnel. Bij het tarsaal tunnel syndroom raakt de tibialis posterior zenuw bekneld in de tarsale tunnel. 

Hoe herken je deze blessure?

De meest voorkomende symptomen van tarsaal tunnel syndroom komen voort uit irritatie van de tibiale zenuw en vertakkingen daarvan.

  • Pijn, doofheid, tintelingen, branderig gevoel aan de binnenzijde van de enkel;
  • De klachten kunnen uitstralen naar de onderkant van de voet;
  • Langdurig staan, wandelen of hardlopen verergert de klachten.

Oorzaken van Tarsaal tunnel syndroom

De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Oorzaken kunnen zijn een stand afwijking van de voeten, zoals platvoeten, overbelasting door lang staan of wandelen, te intensief hardlopen, overbelasting of botbreuken. 

Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan het risico op tarsaal tunnel syndroom, zoals het dragen van slechte of oude hardloopschoenen. Op deze manier kan er te veel druk op de enkel komen te staan. Ook mensen met diabetes lopen een verhoogd risico, omdat in dat geval de zenuwen vaak extra gevoelig zijn voor druk.

De oorzaken:

  • Overbelasting door te snel en intensief hardlopen;
  • Ongunstige hardloopschoenen;
  • Ongunstige hardlooptechniek;
  • Platvoeten;
  • Diabetes.

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Het tarsaal tunnel syndroom is over het algemeen goed te behandelen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak van de zenuwbeknelling. Hiervoor is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. 

Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de  behandeling gericht zijn op het oplossen van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. 

Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek kan er gericht worden op het verbeteren van de voetfunctie door het versterken van de voetspieren en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van de voetgewrichten, knie en heup. Daarnaast is het niet overbelasten van de voet belangrijk. Door de juiste schoenen te dragen kunnen de klachten afnemen.


Andere blessures