Heb jij last van de knie tijdens of na het hardlopen, het kan wezen dat jij last hebt van een ‘Runners knee’. Een Runners knee is een vervelende blessure en het is belangrijk dat je hierbij goed en verantwoord mee omgaat om erger te voorkomen. Wij leggen jou in dit artikel uit wat jij kan doen tegen een lopers knie.

Wat is een Runners knee?

Een Runners knee is een bekende hardloopblessure, het wordt ook wel een lopers knie genoemd of in de wetenschap: tractus iliotibialis frictie syndroom. Bij deze hardloopblessure bevindt de pijn of last zich aan de buitenkant van de knie. Bij een Runners knee ontstaan vaak de klachten geleidelijk en kan de pijn of last erger worden als er niet tijdig wordt gehandeld.

Omschrijving lopers knie

Bij een Runner Knee of lopers knie is er irritatie aan de buitenzijde van de knie.

Aan de buitenzijde van de knie loopt er een peesplaat. Deze peesplaat loopt over het bovenbeen. Deze pees is lang en breed, en begint bij de heup en eindigt tot de bovenkant van het onderbeen.

De pijn, kan ook als zeurende last worden ervaren in de knie. De irritatie van een Runners knee straalt vaak door naar het onderbeen. 

In het geval van hardlopers, die bij elke loopbeweging zowel de knie als de bovenbeenspieren moeten gebruiken ontstaat er in het geval bij een Runners knee ‘frictie’ (wrijving) tussen deze peesplaat en een botdeel van de knie. Deze bekende blessure komt veel voor bij hardlopers. 

Wat zijn de oorzaken van een Runners knee?

Een Runners knee kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak zijn de onderstaande factoren de oorzaak van een lopers knie:

  1. Verkeerde hardlooptechniek

Indien jij een verkeerde hardlooptechniek hebt dan is de kans groter dan jij een ‘Runners knee’ krijgt. Om je looptechniek te verbeteren kan jij bijvoorbeeld meer tijd steken in de loopscholing.

2. Hardlopen met O benen

Hardlopers die lopen met O-benen hebben een grotere kans op een ‘Runners knee’ dan andere hardlopers. Dit komt omdat er bij mensen met O-benen meer druk komt te staan de buitenzijde van de knie, waardoor er automatisch meer druk ontstaat op het desbetreffende kniegebied. Om voor hardlopers met O-benen deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen kunnen verschillende krachtoefeningen een uitkomst bieden.

Indien jij bijvoorbeeld meer stabiliteit krijgt in de  heupspieren zal hoogstwaarschijnlijk de looptechniek worden verbeterd en daarmee de kans op ‘Runner Knee’ worden verminderd.

3. Onvoldoende stabiliteit vanuit het onderbeen

Indien de spieren en pezen die onder de knie zitten onvoldoende zijn getraind, dan is de kans op een Runners knee groter. Als jij bijvoorbeeld beschikt over te zwakke kuitpieren of instabiele enkels, dan moet (onder andere) de knie dit compenseren. Hierbij is de kans op overbelasting van de knie (vaak in combinatie met een verkeerde looptechniek) de boosdoener. 

4. Onvoldoende stabiliteit vanuit de heup

Een nog te vaak onderschatte spier bij hardlopers is de heupspier. Deze spier is essentieel voor een goede loopbeweging. Door het trainingen van de heupspieren zorg jij er niet alleen voor dat je beter, efficiënter en sneller loopt, maar je zorgt er ook voor dat je de kans op een Runners knee minimaliseert

Indien jouw heup te zwak is, dan zak je bij elke hardlooppas door de heup heen, waardoor er meer druk op de knie komt te staan.

Zie hardlopen gebeurt in de heupen.

5. Onvoldoende lenigheid in de kuit- en bovenbeenspieren

Tevens is van het van belang dat jij beschikt over een soepele spieren tijdens het hardlopen. In het geval van een Runners knee is het voornamelijk van belang dat jij de bilspieren en heupspieren voldoende siepel houdt. 

6. Stramme spieren

Indien jij last heb van een vaak vast zittende rug of heup, dan is de kans zeer aannemelijk dat andere spieren dit moeten compenseren en waardoor er een disbalans is in het lichaam. De kans op het oplopen van een lopers knie is hierbij groter. 

Waarom Running Solutions?

Ben jij op zoek naar een sportfysiotherapeut die al jarenlange ervaring heeft opgebouwd met deze Runners knee klachten? Dan ben jij bij Running Solutions aan het juiste adres. Running Solutions is een Gespecialiseerd in hardloopblessures. Met onze ervaringen vanuit de duursport- en loopsportwereld, weten wij goed hoe er gehandeld moet worden in het geval van een lopers knie.

Diagnose van Runners knee

In verschillende blogs en websites wordt er beschreven dat een MRI-scan een ‘Runners knee’ aan het licht kan brengen. Wij van Running Solutions vinden dit echter zeker niet noodzakelijk. In het geval een Runners knee zijn de klachten en de pijnlocatie zeer duidelijk. Hierdoor kunnen wij ook gelijk beginnen aan de behandelingen van de klachten.

Wat voor behandelingen kunnen we uitvoeren voor Runners knee?

Een ‘Runners knee’ is vaak een irritante en vervelende hardloopblessure, waarbij het vooral belangrijk is dat er niks wordt geforceerd. In eerste instantie is rust en het daarbij behorende herstel zeer belangrijk.

Wij van Running Solutions raden in het geval van een Runners knee aan om sowieso eerst een paar dagen looprust in te lassen. Als de klachten na drie dagen nog aanwezig zijn dan is het zaak om specialist naar de knie te laten kijken.

Allereerst gaan wij samen met jou analyseren waar de klacht zich precies bevindt. Tevens kijken wij hoe hevig de klachten zijn en natuurlijk het belangrijkste hoe kunnen wij jouw Runners knee klachten behandelen. Er zijn verschillende behandelingsmethodes om het herstel van deze lopers knie te bevorderen:

  1. Medical Taping

Door middel van medical taping wordt er een tape aangebracht van de knie tot en met de heup. Hierbij ligt de patiënt de zij, waardoor wij deze tape kunnen bevestigen op de buitenkant van het bovenbeen. Op deze wijze wordt er meer stabiliteit gebracht aan de heup en met name de peesplaat. Zo wordt de wrijving bij knie geminimaliseerd.

2. Massagetechnieken

Bij een lopers knie bevindt de pijn zich in de knie, maar vaak ontstaat hier de pijn niet! Vaak zit juist het probleem bij de peesplaat die loopt van het onderbeen tot aan de heup. In sommige gevallen kan daarom juist een specifieke massage de uitkomst bieden indien deze peesplaat helemaal vast zit. Door het los masseren van de spieren kan de wrijving tussen de knie en de spieren verminderd worden, waardoor de klachten vanzelf verdwijnen.

3. Human Tecar

Bij Runningsolution hebben wij de beschikking over de unieke behandelmethode van de ‘Human Tecar’, hiermee worden de spieren en pezen rondom de knie gemasseerd door een elektromagnetische spanningsveld. Op deze manier wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor het herstel wordt bevorderd.

De voordelen van een Human Tecar behandeling

  • Volledige pijn vrij
  • Snelle vermindering van pijnklachten
  • Geen bijwerkingen
  • Bevordering van het herstelproces

Een Humar Tecar kan naast een Runner knee ook worden ingezet voor de behandeling van een achillespeesblessure, zweepslag of shin splints

4. Dry needling

Een ander manier op snel en vaak effectief druk te verminderen over de peesplaat is ‘Dry Needling’. Dry Needling is een bekende fysio techniek die de laatste jaren vaak wordt toegepast. Het is een methode waarbij methode waarbij met dunne naaldjes in de spier wordt ‘geprikt’. Op deze wijze ontspant de spier sneller en is sneller herstel.

In het geval een Runner Knee, kan Dry Needling omliggende spieren sneller laten herstellen, waardoor het herstel van de knie wordt versneld.

Waarom een afspraak bij Running Solutions

Running Solutions is de sportfysiopraktijk van Ouderkerk aan de Amstel. Wij van Running Solutions zijn gespecialiseerd in de behandeling van de sportblessures, met name gericht op hardlopers. Met onze eigen ervaring vanuit de fysiotak en de topsport, weten wij als geen ander hoe vervelend het is om last te hebben van een Runners knee.

  • Bekend met klachten van de lopers knie.
  • Ervaring in de topsport
  • Lange openingstijden (behandeling in de ochtend en avond mogelijk)
  • Specialist in de hardloopsport
  • 1 uur lang consult
  • Persoonlijke aanpak

Twijfel je of wil je graag meer informatie of advies over lopers knie klachten? Kom gerust even langs in onze praktijk in de Ouderkerk aan de Amstel of stuur even een e-mail naar contact@runningsolutions.nl. Tevens is het ook mogelijk om direct een afspraak te maken, zodat wij jouw klachten zo snel mogelijk kunnen behandelen.