Zweepslag bij hardlopers; de oplossing!

‘Tijdens het rennen schoot het ineens in mijn kuit! Ik heb wel vaker stijve kuitspieren maar tijdens het hardlopen vandaag is het zo pijnlijk geworden dat ik niet verder kon. Het schoot in mijn kuit en nu is het dik en een beetje beurs..’

Herken je dit? Grote kans dat je een zweepslag hebt gehad! Lees hieronder wat een zweepslag is en wat je eraan kan doen om dit te voorkomen.

Wat is een zweepslag?

Een zweepslag is het scheuren van de kuitspier. Dit kan variëren van een klein scheurtje tot een wat grotere scheur en bevindt zich meestal aan de binnenste zijde van de kuitspier.

De symptomen van een zweepslag zijn:

  •  Scherpe of brandende pijn in de kuit;
  • Moeilijk lopen vanwege de pijn;
  • Mogelijk een verdikking van de kuit;
  • Mogelijk een blauwe verkleuring;
  • Kracht zetten met de kuitspieren doet pijn bijvoorbeeld bij het staan op de tenen;
  • Rek op de kuitspieren is pijnlijk.

Hoe ontstaat een zweepslag?

In alle gevallen van een zweepslag gaat het om een acute overbelasting van de kuitspier. Dit houdt in dat de kuitspier een te grote kracht moet leveren en dit niet aankan. Deze acute overbelasting kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  1. Een langdurige overbelasting van de kuitspier kan schade veroorzaken. Als gevolg hiervan kan een relatief kleine belasting te veel worden. Dan ontstaat er dus plots een zweepslag die een langere opbouw heeft gehad. Dit kan je herkennen doordat er al langere tijd meer spanning op de kuitspieren staat, de kuitspieren kort aanvoelen of dat er vaak spierpijn is in de kuiten na de training.
  2. Een grote overbelasting op één aanwijsbaar moment. Bijvoorbeeld bij sprinten, springen of heuvel op rennen. Hierbij komt er een grote kracht op de kuitspieren te staan. Als deze kracht groter is dan de kuitspier aankan kan er een zweepslag ontstaan.

Wat te doen bij zweepslag?

Als de zweepslag net heeft plaats gevonden is het belangrijk om de kuitspier te ontzien en vooral niet verder te rennen! Als er een klein scheurtje is duurt het ongeveer 2 weken voor herstel, is er een grotere scheur dan kan het tot 12 weken duren!

De eerste 2/3 drie dagen zal de kuit pijnlijk blijven, dit kan ook langer duren. Is de pijn binnen die tijd al weg dan is het maar een kleine zweepslag geweest en kan je snel weer starten met sporten! Volg de volgende stappen op te weten of je weer mag rennen!

Stap 1:

Eerst is het van belang om de zwelling te verminderen, dit kan door je been regelmatig hoog te leggen. Stap 1 is klaar als je pijnvrij kan wandelen, hierbij is het belangrijk dat daarna niet een reactie ontstaat!

Tijdens deze stap kan je de volgende oefeningen doen om de doorbloeding te verbeteren voor sneller herstel!

Oefening 1
Rondjes draaien enkel

Oefening 2
Wegstrekken en optrekken voet

Stap 2:

Als je pijnvrij kan wandelen is het van belang om de kuitspier weer te versterken in combinatie met het vergroten van de mobiliteit. Dit doe je met de volgende 2 oefeningen! Pijn is een teken van een te grote belasting! Doe dan rustiger aan of een stap terug!

Oefening 3
Calf raise gestrekte knie

Oefening 4
Calf raise gebogen knie

Stap 3:

Is stap 2 goed doorlopen? Dan kan je weer beginnen met hardlopen! Gebruik hiervoor een opbouwschema zodat de belasting weer rustig opgebouwd wordt, zo voorkom je opnieuw een zweepslag! Twijfel je of je weer kan starten met hardlopen? Neem dan geen risico en maak een afspraak bij een specialist!

Kan Running Solutions helpen bij herstel?

Ja zeker! Bij de zweepslag kan het herstel positief worden beïnvloed door de juiste oefeningen op het juiste moment uit te voeren. Hierboven staat een algemeen advies, maar je kan langs komen voor persoonlijk advies! Dit persoonlijk advies is gebaseerd op de persoonlijke intake waarbij het hele lichaam als geheel getest wordt en wij zo de zwaktes en sterkers kunnen ontdekken in relatie tot de blessure! Je krijgt antwoord op de vragen:
– Hoe heb ik mijn kuit overbelast?
– Welke spieren en gewrichten hebben hier invloed op gehad?
– Wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat de kuitspier opnieuw overbelast?

Voorkomen is beter dan genezen!

Het voorkomen van blessures is beter dan genezen! Heb je last van stijve spieren? Verschillende blessures die terug blijven komen? Het gevoel dat je hardloophouding niet goed is?

Neem dan contact op voor een intake, wij gaan opzoek naar je sterktes en zwaktes zodat je deze kan verbeteren!