Dry Needling bij hardloopblessures

Bij Running Solutions maken we gebruik van Dry Needling bij hardloopblessures. Een groot aantal hardloopblessures kan hiermee effectief behandeld worden. In dit artikel lees je wat dry needling is, wat de voor- en nadelen zijn van deze behandelmethode en waarom het geen behandeling op zich is.

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode waarbij met dunne naaldjes in een spierverharding geprikt wordt met als doel de spier effectief en snel te laten ontspannen. De spierverharding waarin geprikt wordt is een triggerpoint in de spier.

Waarom moeten deze verhardingen (triggerpoints) uit de spier?

Triggerpoints zijn verhardingen/verkrampingen van spiervezels. Deze triggerpoint kunnen lokale drukpijn geven maar ook uitstralende pijn over een groter gebied. Daarnaast kunnen triggerpoints voor verminderde spierfunctie, verkorte spieren en stijfheid zorgen.

Hoe ontstaat een triggerpoint bij hardlopers?

De meeste triggerpoints ontstaan door een overbelasting van de spier. Dit kan komen door een verkeerde looptechniek, te veel, te snel of te lang trainen. Maar ook door verkeerd spiergebruik buiten het sporten om zoals ergonomie op het werk.

Een triggerpoint kan ook acuut ontstaan bijvoorbeeld door een val of door een enkelverzwikking.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Als uit het onderzoek van de therapeut blijkt dat er triggerpoints in de spieren zijn kan er in overleg met jou besloten worden om dry needling toe te passen. Dit zal als doel hebben de spierfunctie te verbeteren en de klachten die je ervaart snel te verminderen.

Echter is dry needling slechts een onderdeel van een totaal behandeling waarbij alle factoren die van invloed zijn op de klachten worden meegenomen. De triggerpoints zijn vaak slecht een deel van het probleem en er zal vaak dus meer nodig zijn.

Hoe voelt het?

Het prikken van de spier is nagenoeg gevoelloos. Echter op het moment dat de triggerpoint geraakt wordt kan er een samentrekking van de spier ontstaan, dit wordt ”local twitch response” genoemd. Dit kan kortdurend een gevoel van kramp geven. Vervolgens ontspant de spier zich snel en neemt de stofwisseling in de spier toe. Hierdoor zal je het positieve effect snel merken.

Na de behandeling zal de spier mogelijk nog een dag vermoeid of stijf voelen. Dit is normaal en van korte duur.

Indicaties voor dry needling

Dry needling kan effectief worden ingezet bij een grote variatie aan blessures. Dit is echter alleen als er een triggerpoint component aanwezig is. Denk aan de volgende klachten: Achillespees klachten, Kuitklachten, voetklachten, shinsplints, runnersknee, heupklachten etc.

Contra indicaties voor dry needling

Dry needling wordt afgeraden bij zwangeren vrouwen in de eerste 3 maanden, bij bloedziekten, bij infecties en bij mensen met een vergroot risico op infectie zoals bij diabetus, bij lympheproblematiek

Heb jij een goede behandeling nodig voor je hardloopblessure? Boek dan online een afspraak in onze agenda