Heb jij tijdens een hardlopen pijn of telkens weer last van de achillespees? Dat kan goed, want dit is een bekende hardloop kwaal! Om deze klachten te verminderen is het essentieel dat je dit achillespees probleem zo snel mogelijk aanpakt. Maar jij vraagt je misschien wel af: wat moet ik doen indien deze achillespees klachten blijven aanhouden tijdens het hardlopen.

Samenvatting achillespeesblessure

  • De achillespees zit tussen het hielbeen de kuitspieren.
  • De meest bekende oorzaak van een achillespeesblessure komt door overbelasting of door een te snelle start van het hardlopen.
  • Klachten tekenen zich als: ‘pijn’ of ‘stijfheid’ tijdens het zitten, wandelen of hardlopen.

Waar zit de achillespees?

De achillespees is, zoals het woord al zegt, een pees. Deze pees is de aanhechting tussen de hiel en de kuitspieren. De achillespees bevindt zich tussen het hielbeen en de kuitspier, dus aan de achterzijde van het been (onder de kuit). De achillespees is hierbij eigenlijk de verbinder tussen het hielbeen en de kuitspier(en). Bij een achillespeesblessure is er sprake van van irritatie of een ontsteking in deze spier.

Herken jij jezelf in de bovenstaande klachten en wil je zo snel mogelijk geholpen worden door specialist? Wij van Running Solutions hebben ervaring en zijn gespecialiseerd op het gebied van achillespeesblessures voor hardlopers. Bekijk onze agenda en maak een afspraak, zodat wij zo snel mogelijk je achillespeesklachten kunnen behandelen en erger kunnen voorkomen.

Ontstaan van een achillespeesblessures

Het ontstaan van een achillesblessure kan komen vanuit meerdere oorzaken. Wij van Runningsolutions leggen hieronder enkele mogelijke oorzaken voor:

  • Vaak heeft de pijn bij de achillespees te maken met ‘overbelasting’. Dit kan misschien komen omdat jij bijvoorbeeld te snel je trainingsopbouw heb aangepakt of te hard hebt getraind. Ook voor het voorkomen van een achillespeesblessure is het essentieel om een verstandig trainingstraject of hardloopschema te volgen.

Wil jij graag een hardloopschema’s ontvangen, passend bij jouw doel en afstand? Dan kan bij Runningsolutions!

  • Je loopt op verouderde of versleten hardloopschoenen. Voor het voorkomen van achillespeesblessures is het essentieel om je hardloopschoenen tijdig te vervangen. Oude of versleten hardloopschoenen, met veel loopkilometers (rond de 1000-1500 kilometer met een hardloopschoen), beschikking niet meer over de demping die nieuwe hardloopschoenen bevatten. Demping is essentieel om de impact tijdens het hardlopen goed te kunnen opvangen.
  • Je kuitspier is te zwak. Indien jouw kuitspieren te zwak zijn moet een ander lichaamsdeel dit compenseren. Aangezien de achillespees de pees is die samenwerkt met de kuit, overcompenseert de achillespees de zwakte vanuit de kuit. Kortom kuitspier oefeningen (om de kuit sterker te maken) kunnen daarom soms uitkomst bieden bij een achillespeesblessure.
  • Instabiliteit vanuit de enkel.
  • Te korte kuitspieren.

Preventief behandelen van last van de achillespees

Wil jij graag een achillespeesblessure voorkomen, dat is logisch! Er zijn een aantal onderdelen die mogelijk deze hardnekkige blessure kunnen voorkomen:

  • Gedegen trainingsopbouw
  • Pas een warming up toe in je training
  • Neem na elke training een cooling down, door bijvoorbeeld rustig te gaan uitlopen.
  • Spierversterkende oefeningen om de kuitspier te versterken.
  • Voer regelmatige (3 x in de week) rek en strek oefeningen uit voor de lange en korte kuitspieren.
  • Oefeningen te versterking van de enkelstabiliteit
  • Vervang oude of versleten hardloopschoenen
  • Probeer af en toe een alternatieve training toe te passen.

Wat kan ik zelf doen bij een achillespeesblessure?

In dit traject ben jij meestal al te laat, maar je kunt wel een aantal zaken doen om de last of pijn aan de achillespees niet te verergeren en het herstel te bevorderen

Tip 1: Vermijd tijdelijk schokbelasting, door bijvoorbeeld tijdelijk hardlooprust in te lassen.
Tip 2: Probeer de achillespees op het rustig manier actief te houden. Ga dus even niet hardlopen, maar ga bijvoorbeeld fietsen.

Blijvend last bij de achillespees

Blijf jij last houden aan de achillespeesklachten tijdens het hardlopen of zelfs al tijdens het joggen? Dan is het zaak om actie te ondernemen. Het team van Runningsolutions is gespecialiseerd op de behandeling van hardloopblessures. Door onze eigen ervaring vanuit de hardloopsport en de al opgebouwde kennis vanuit de fysiotherapie weten wij als geen ander ‘hoe te handelen’ bij een achillespeesblessure.

Heb jij aankomend weekend of komende periode een belangrijke wedstrijd op het programma staan en wil jij hierbij de optimale voorbereiding treffen. Dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Met onze topsportervaring weten wij hoe vervelend is om een achillespeesblessure te hebben.

Kijk daarom even in onze agenda om een afspraak te plannen met één van onze specialisten, zodat wij jouw last van de achillespees kunnen verhelpen!

Twijfel je of wil je graag meer informatie of advies? Kom gerust even langs in onze praktijk in de Ouderkerk aan de Amstel of stuur even een e-mail naar contact@runningssolutions.nl

Last van de achillespees tijdens het hardlopen

Misschien wel het belangrijkste wat jij jezelf afvraagt: Is het verstandig om door te lopen met pijn in mijn achillespees? Het antwoord is simpel: Nee. Zoals eerder vermeld is de achillespees één van de grootste pijnpunten onder de hardlopers. Jij bent dus niet de enige hardloper die hier last van heeft.

De achillespeesblessure is een bekende en vaak hardnekkige hardloopblessure. Indien je niet tijdig herstel neemt of actie onderneemt dan zullen de problemen in de meest gevallen toenemen.

Zorg ervoor dat je oefeningen doet zoals in dit blog aangegeven.

Wat zijn de gevolgen als ik doorloop met een achillespeesblessure?

Indien je toch besluit om door te lopen bij een achillespeesblessure dan kan dit leiden tot blijvende schade aan de achillespees.

Wat moet ik doen als mijn achillespeesblessure is hersteld?

Indien jij volledig fit bent en geen last of pijn meer hebt aan de achillespees, dan is het zeer belangrijk dat jij niet te hard en te snel je trainingen weer oppakt. Daarnaast is het belangrijk dat jij je achillespees voor je training eerst een opwarmt, door bijvoorbeeld een warming-up toe te passen voor je training. Op deze wijze wordt de achillespees al een op rustige manier geactiveerd voor je training.

Ook is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Het klinkt gek, maar zeker voor de hardlopers is de achillespees een hardnekkig pees. De kans op een terugval van deze blessure is groot, maar kan dat jij voorkomen door goed je training aan te passen.

Wanneer moet ik contact op nemen bij een achillespeesblessure?

Indien jij één dag last heb van een achillesblessure dan is het nog geen zaak om contact te zoeken met een specialist. Maar er zijn wel enkele andere redenen, wanneer jij wel contact op moet nemen met een specialist op het gebied van achillespeesblessures.

  • Als de pijn vanuit het niets is ontstaan.
  • Als de pijn steeds maar blijft aanhouden tijdens het hardlopen
  • Als jij last krijgt van de achillespees tijdens een belangrijk deel van je marathonvoorbereiding
  • Ik kan na 3 dagen niet pijnvrij hardlopen met deze achillespeesblessure
  • Als jij niet twee seconden op je tenen kunt staan.

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande onderdelen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen en advies in te schakelen van een specialist op het gebied van hardloopblessures. Wil jij zo snel mogelijk advies, behandelingen en geholpen worden, maak dan even afspraak bij Running Solutions. 

Hoe handelt Running Solutions bij een achillespeesblessure?

  1. Oriënterend gesprek
  2. Analyse van de achillespees
  3. Behandeling
  4. Behandelings oefeningen opzetten
  5. Hersteltraject bespreken

Running Solutions is de sportfysiopraktijk gelegen in de Ouderkerk aan de Amstel. Wij van Running Solutions zijn gespecialiseerd in de behandeling van de sportblessures, met name gericht op hardlopers. Met onze eigen ervaring vanuit de fysiotak en de topsport, weten wij als geen ander hoe vervelend het is om last te hebben van een achillespeesblessure.