Het kan zo wezen dat jij zojuist een zweepslag heb gehad en op deze pagina bent gekomen. Allereerst het is natuurlijk zeer vervelend dat jij zojuist deze blessure of kwaal hebt opgelopen, maar het is belangrijk dat jij goed omgaat met het herstel van deze blessure! In dit artikel leggen wij jou uitgebreid uit hoe jij moet handelen bij een zweepslag.

Samenvatting Zweepslag

  • Direct een scherpe pijn
  • Komt meestal voor de in de kuitspier
  • Houd direct het gebied waar de zweepslag heeft plaatsgevonden hoog.
  • Koelen (zeker de eerste 48 uur, voor vermindering van de pijn)
  • Verschillende behandelingsmethodes

Wat is een zweepslag?

Een zweepslag is bekende hardloopblessure. Je kunt daarom ook een zweepslag op verschillende manier krijgen.

De meest voorkomende zweepslag, is een zweepslag in de kuit. Hierbij ontstaat er vaak een klein scheurtje in de kuitspier bij het afzetten, sprinten, draaien of springen. Het scheurtje wat ontstaat bij een zweepslag is vaak klein (2 tot en met 4 cm)

Indien je een zweepslag hebt, dan ervaar jij de als zeer scherp (een zeer harde tik). Hardlopen en zelfs wandelen gaat dus in de meeste gevallen niet meer.

Symptomen van een zweepslag

Indien jij een zweepslag krijgt dan hoor je vaak een klein ‘knakje’, kort gevolgd door een scherp, brandende en hevige pijn. Het is daarna niet meer mogelijk om op het been van de zweepslag te steunen.

Onderschat een zweepslag niet. De symptomen lijken misschien op die van een normale spierkramp, maar dat is het absoluut niet! Bij een zweepslag is er degelijk meer schade (kleine spierscheuring) dan bij het geval bij gewone normale spierkramp.

Opmerking: Het kan wezen dat je draaierig of misselijke wordt nadat je een zweepslag hebt gehad. Het komt zelfs komt voor dat mensen die een zweepslag hebben gehad flauwvallen van de pijn. 

Wat moet je doen als je een zweepslag krijgt?

Als je een zweepslag heb gehad dan is het vooral zaak om snel even rustig te gaan zitten. Daarnaast is het van belang dat er zo snel mogelijk geijsd wordt op het gebied waar de zweepslag heeft plaatsgevonden. 

Indien de pijn een klein beetje is wegzakt, probeer dan even een klein (voorzichtig) stukje te gaan wandelen. Loop hierbij niet onnodig door pijn heen. 

Na de zweepslag: Wat kan je doen?

Wat je doen nadat je een zweepslag hebt gehad? Bij een zweepslag ontstaat dus een klein scheurtje en hierbij is het zeker belangrijk dat dit nog ‘kleine scheurtje’ niet groter wordt. Kortom rust, koelen en de benen omhoog zijn de eerste handelingen die je kunt doen om zelf het herstel van de zweepslag te versnellen.

Het is wel van belang om ‘af en toe’ het gebied van de zweepslag te activeren, door middel van oefeningen. Oefeningen waarbij je absoluut niet in het pijngebied moeten komen. Doe daarom voorzichtig!

Waarom is het belangrijk om bij een zweepslag hulp te zoeken?

De pijn van een zweepslag is vaak in het begin hevig, maar kan afzwakken. Dit betekent niet dat jij deze blessure moet gaan onderschatten, want bij een zweepslag is er wel degelijk een kleine spierscheuring aanwezig.

Hoe ernstig is een zweepslag?

Een zweepslag is vaak niet ernstig. Maar de pijn is zeer hevig dat er vaak gelijk paniek heerst. Het herstel van een zweepslag bijvoorbeeld in de kuit is binnen enkele weken weer volledig hersteld. Het is hierbij belangrijk dat je tijdens de herstelperiode rustig aan doet.

Wanneer is de kans op een zweepslag groter?

De kans op een zweepslag is bij mensen groter indien zij plotselinge bewegingen maken. Daarnaast is het risico op een zweepslag groter bij koud weer. Het is daarom zaak dat je goed gekleed bent bij koude weersomstandigheden.

Hoe kan ik voor de volgende keer een zweepslag voorkomen?

Er zijn wel degelijk een paar handelingen die jij simpel kan uitvoeren om de kans op een zweepslag in ieder geval te verkleinen. Aangezien over het algemeen een zweepslag plaats vindt in de kuitspier, leggen wij je een paar handelingen voor om de kuitspieren te versterken en te activeren. Hierbij ligt de focus vooral om het versterken en rekken van de kuitspieren.

Indien je in het verleden weleens vaker last hebt gehad van een zweepslag, dan is het belangrijk dat je een goede warming-up toepast voor het sporten. Daarnaast het is ook goed om de spieren rustig om te rekken, met name de kuitspier.

Wat kan Running Solutions voor je doen bij een zweepslag?

Heb jij een zweepslag gehad tijdens een het hardlopen, bijvoorbeeld tijdens een hardloopwedstrijd of hardlooptraining? Dan is het belangrijk dit jij dit zo spoedig mogelijk laat checken door een specialist. In het geval van een zweepslag ontstaat er dus vaak een klein scheurtje, indien jij hier te makkelijk of onzorgvuldig mee omgaat kan dit scheurtje groter worden, waardoor je meer last of pijn zal krijgen.

Pijn (wat je zeker niet mag voelen) is het teken dat je niet verder moet gaan hardlopen. Indien jij bijvoorbeeld een zweepslag hebt gehad in de kuitspier, dan loop jij kans op dat de zweepslag verder zal gaan inscheuren. Dan ben jij helaas verder van huis en zal het herstel nog langer duren.

Tevens is de kans op een andere blessure groter, omdat er sprake is van een disbalans in het lichaam. Hierbij moeten andere spieren overcompenseren.

Bij Running Solutions zullen wij daarom eerst gaan testen in hoeverre de bewegelijkheid en de schade is van de desbetreffende zweepslag.

Running Solutions kan door middel van diverse mogelijkheden de hersteltijd van de zweepslag bevorderen.

  • Humar Tecar Behandeling

De Humar Tecar is een van de nieuwste ‘hersteltechnieken’ in de fysiotherapie en wordt al gebruikt door verschillende topatleten over de hele wereld. Met de Human Tecar wordt een elektromagnetische spanningsveld gecreëerd rondom het pijngebied van de zweepslag. Op deze manier stimuleer jij het herstel van verschillende weefsels van binnenuit, denk aan het bloedvatenstelsel en het lymfesysteem.
Voordelen van een Humar Tecar behandeling zijn dat het volledig pijnvrij is en de hersteltijd flink kan verminderen. In het geval van een zweepslag kan de Human Tecar zeer goed ingezet worden voor pijndemping en een stimulans van de hersteltijd.

De voordelen van een Human Tecar behandeling

  • Volledige pijn vrij
  • Snelle vermindering van pijnklachten
  • Geen bijwerkingen
  • Bevordering van het herstelproces

Een Humar Tecar kan voor naast een zweepslag worden ingezet van behandelingen een achillespeesblessure, runners knee klachten of shin splints.

Waarom is het zaak dat jij naar sportfysiotherapeut gaat voor een zweepslag?

Wij als sportfysiotherapeut (hardloopfysiotherapeut) kunnen het probleem en de schade van de zweepslag goed inschatten. Om erger te voorkomen is het zeer aan te raden om een specialist naar de schade van de zweepslag te laten checken.

Waarom Running Solutions?

Waarom moet jij voor een zweepslag naar Running Solutions?

  • Specialist in de hardloopsport
  • Vaak korte wachttijden
  • Human Tecar behandeling
  • Lange behandeling (1 uur)
  • Persoonlijke ervaring
  • Topsport ervaring
  • Lange openingstijden (behandeling in de ochtend en avond mogelijk)

Wil jij zo snel mogelijk behandeld worden of wil jij het herstel van de zweepslag bevoreren? Dat kan bij Running Solutions! Twijfel jij over het maken van een afspraak? Bel of mail gerust naar zodat wij jouw vragen kunnen beantwoorden.