Het is een van de meeste gehoorde spierblessure in de sportwereld, namelijk een hamstringblessure. De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen.

Samenvatting:

  • Hamstringblessures komen regelmatig voor.
  • De hamstring bevindt zich aan de achterkant van het bovenbeen en onder de bil.
  • Hamstringblessure kan geleidelijk of tijdens het sprinten, rennen of springen erin schieten.
  • Het herstel van deze blessure kan lang duren.

Waar zit de hamstring?

De hamstring zit aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze spier zit hierbij vast aan de bilspier en loopt door naar de kuitspier. De spier is best lang en bestaat uit drie spieren die aan deze achterkant lopen.

Hamstringblessure

Een blessure aan deze spiergroep komt regelmatig voor. Vaak voel jij hierbij een felle of scherpe pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Je kunt de pijn vergelijken met een zweepslag, hierbij schiet de pijn er ineens in. Nadat jij deze blessure hebt opgelopen is er een kans aanwezig dat de hamstring verkrampt.

 

De pijn bij een hamstringblessure is vaak hevig. Wandelen gaat moeilijk en hardlopen zal helemaal niet meer gaan. Zelfs bij het rekken of het aanspannen van deze spier zal je pijn ervaren. Indien de pijn is weggezakt dan is de kans zeer aannemelijk dat de hamstring stijf wordt. Daarnaast wil het nog weleens zo zijn dat er een bloeduitstorting zichtbaar is rondom het pijngebied van de hamstring.

 

Bij een hamstringblessure horen verschillende symptomen. Vaak kun je deze blessure krijgen na een korte sprint of tijdens een intensieve versnelling. Het komt dus eerder voor als jij het lichaam op maximale spanning brengt.

Het kan ook voorkomen dat je een hamstring blessure oploopt door een verkeerde beweging.

Voorkomen van een hamstringblessure

Het voorkomen van deze blessure is vaak lastig. Toch kan je kans op deze blessure minimaliseren door de beide hamstring regelmatig te rekken en stretchen. Op deze manier blijft de hamstring soepel en beweeglijk.

Daarnaast is het belangrijk dat jij over sterke hamstringspieren beschikt. Het is daarom zaak dat jij bijvoorbeeld eens per week krachtoefeningen doet voor deze groep spieren. Zo ben jij niet alleen preventief bezig om een hamstring blessure te voorkomen, maar werk jij ook aan je hardloop efficiëntie.

Daarnaast kunnen verschillende balansoefeningen uitkomst bieden voor het voorkomen van hamstringblessure. Zie het blog over heupstabiliteit.

Hardlopen met een hamstringblessure

Wij krijgen deze vraag wel eens vaker: Kan ik hardlopen met mijn hamstringblessure? Deze vraag hangt echt af van de desbetreffende situatie. Het kan namelijk zo zijn dat de schade van jouw hamstring relatief gezien meevalt, waardoor jij eerder of soms gelijk de hardlooptraining mag en kan hervatten (meestal enkel extensief hardlopen).

In de meeste gevallen zal je zelf waarschijnlijk al aanvoelen dat hardlopen met je opgelopen hamstringblessure onmogelijk is. Het is daarom verstandig om een fysiotherapeut raad te plegen die kennis en ervaringen heeft met hardloopblessure.

Wil jij graag je blessure laten checken door een fysiospecialist met (topsport)ervaring in de hardloopwereld? Dat kan bij Running Solutions! Wij van Running Solutions zien regelmatig mensen, sporters en hardlopers in onze praktijk voorbij komen met uitlopende klachten aan de hamstring. Wij hebben ervaring in huis om het letsel aan de hamstring goed in te schatten en verdere schade te voorkomen.

Behandeling van een hamstringblessure

Bij een hamstringblessure is het verstandig om er zorgvuldig mee om te gaan.

Ons advies in het geval van een hamstringblessure is om dit wel te checken bij een specialist, omdat de hamstring wel een vervelende spiergroep is. Terugval na een hamstringblessure is daarom helaas vaak aanwezig. Wij raden daarom aan om in het geval van letsel aan de hamstring dit te laten checken door een sportfysiotherapeut die de schade en het behandelingstraject goed kan inschatten.

Vaak staat voor een hamstringblessure een hersteltijd van 6 tot en met 16 weken (afhankelijk van de schade). Om de hersteltijd van jouw blessure te versnellen heeft Runningsolutions enkele methodes:

  • Humar Tecar. Bij Running Solutions hebben wij de beschikking over de Humar Tecar. Een vrij nieuw en unieke hersteltherapie, waarbij er met een elektromagnetische veld de bloedvaten en het lymfesysteem wordt gestimuleerd. Het voordeel van Humar Tecar is dat er bij een blessure de natuurlijke processen van het herstel worden bevorderd. Zeker in het geval van een hamstringblessure, kunnen wij niet alleen de hamstring behandeling, maar ook het gebied daarom heen, waardoor het algehele herstel wordt versneld.
  • Dry Needling. Indien een spier in de hamstring groep vastzit dan kan het zo zijn dat er Dry Needling nodig is. Bij Dry Needling wordt er met een fysiotherapeutische naald in de spier geprikt, waardoor de spier direct ontspant en herstel wordt versneld.

Wat kan ik zelf doen bij een hamstringblessure

Bij een hamstringblessure is het van belang dat je gelijk gaat ijzen. Zo verminder je de pijn en kan het herstelproces worden versneld. 

Als jij denkt weer te kunnen bewegen na je hamstring letsel, dan is het van belang dat jij dit met verstand doet. Begin daarom eerst maar rustig wandelen en breid dit later uit tot powerwalken (stevig wandelen). Als dit goed gaat, probeer dan rustig te gaan joggen en daarna te gaan hardlopen.

In het geval van sporters die willen gaan hardlopen bij of na een hamstringblessure is het verstandig om dit te laten onderzoeken door een fysiotherapeut. Deze specialist kan bepalen in hoeverre het verstandig is om de hardlooptrainingen weer te hervatten. Trainingsaanpassing tijdens het herstel van een hamstringletsel is daarom een van belangrijkste aspecten om verdere schade te voorkomen.

Wil je zeker weten wat de schade is aan de hamstring? Neem dan contact op met Running Solutions. Wij kunnen op basis van specifieke bewegelijkheidoefeningen en jouw verhaal een inschatten maken van desbetreffende schade.

Wanneer loop ik een groter risico op hamstring klachten?

Er zijn verschillende onderdelen die de kans op een hamstringblessure kunnen vergroten. Naarmate je ouder wordt en je hebt al vaker eens een keer last gehad van de hamstring, dan is de kans dat je weer hamstringblessure krijgt groter. Daarnaast zijn er in het geval voor hardlopers nog meer gevallen die invloed kunnen uitoefenen op het risico van een hamstringblessure:

  • Je beschikt over te korte hamstring spieren, hierdoor neemt de maximale beweeglijkheid af, waardoor je hamstring eerder tegen zijn limiet aan zit tijdens het hardlopen.
  • Je hamstring is te zwak.
  • Onvoldoende stabiliteit vanuit het onderbeen/kuit/voet, waardoor de hamstring de meer moet gaan werken. Hierdoor moet je hamstring zaken gaan compenseren en meer gaan werken

Waarom Running Solutions?

Waarom kies jij bij een hamstringblessure voor Running Solutions?

  • Specialist in de hardloopsport
  • Vaak korte wachttijden
  • Human Tecar behandeling
  • Lange behandeling (1 uur)
  • Persoonlijke ervaring
  • Topsport ervaring.
  • Lange openingstijden (behandeling in de ochtend en avond mogelijk)

Wil jij zo snel mogelijk behandeld worden of wil jij het herstel van de hamstring bevorderen? Dat kan bij Runningsolutions! Twijfel jij over het maken van een afspraak? Bel of mail gerust naar zodat wij jouw vragen kunnen beantwoorden.