Voetstabiliteit voor hardlopers

Last van vermoeide voeten tijdens het hardlopen? Pijn aan de hiel? Zakken jou enkels naar binnen tijdens het rennen? Of heb jij platvoeten? Lees dan snel verder en vind de oplossing voor deze problemen, namelijk voetstabiliteit!

Dragers van het lichaam

De voeten zijn de dragers van het lichaam, deze moeten hard werken tijdens het hardlopen. Ze komen namelijk zo’n 150 tot 185 keer per minuut aan de grond als je aan het hardlopen bent. Tijdens het hardlopen kan de impact van landing oplopen tot meerdere keren lichaamsgewicht. Als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt kan de impact bijvoorbeeld 3x zo groot zijn, 240 kilo per stap! Maar wist je dat de hoogste kracht niet bij de landing is maar bij het afzetten? De voorvoet krijgt dus de hoogste belasting!

Dynamisch geheel

Maar hoe kan de voet deze belasting dan toch goed aan? De voet bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 pezen en 19 spieren die samen een heel sterk en dynamisch geheel vormen. Zo kan de voet de krachten goed en efficiënt verwerken!

Onvoldoende voetstabiliteit

Toch last van klachten in de voet(en)? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat de voetstabiliteit onvoldoende is! Hieronder staan 6 oefeningen die je kan gebruiken om de stabiliteit en mobiliteit van de voet te trainen.

Merk je toch dat je klachten blijft houden?

Kom dan eens langs voor een intake bij Running Solutions. Wij gaan dan samen met jou op zoek naar de oorzaak van de klachten en pakken dit bij de kern aan! Neem direct contact met ons op via het contactformulier!

Meer oefeningen en op de hoogte blijven van Running Solutions? Volg ons ook op Facebook, Instagram, LinkedIn of Youtube!

Big toe lift
Voetstabiliteit oefening

Short foot
Voetstabiliteit oefening

Small toes lift
Voetstabiliteit oefening

Wegstrekken en optrekken voet
Voetmobiliteit oefening

Toe Spread
Voetstabiliteit oefening

https://www.youtube.com/watch?list=PLI2jp9Z9JnfTs46E66rJRpBc2FU1lJwZl&v=WlbBlzKH6W8&feature=emb_title

Rondjes draaien enkel
Voetmobiliteit oefening