collageen

Sneller je pezen herstellen met Collageen

Veel hardlopers krijgen ermee te maken, peesklachten. Het varieert van Achillespees, hamstring aanhechting, kniepees etc. Maar waarom ontstaan peesklachten bij hardlopers en wat kan de inname van collagaan supplementen betekenen bij het voorkomen en oplossen van deze klachten?

Wat is een pees?

In de afbeelding hieronder is een pees ontleed tot de kleine vezels. Zoals je ziet is de is de kleinste cel gemaakt van collageen. Een enorm groot gedeelte van de pees, dit is ook het gedeelte waar er vaak schade ontstaan bij hardlopers!

Waarom ontstaat er schade in een pees door hardlopen?

Veel peesklachten ontstaan door overbelasting. Dit heeft te maken met de hardloopbeweging, dit is namelijk om en na nabij elke stap gelijk. Dit zorgt dus voor dezelfde belasting op de pees en dan duizenden keren per hardloopsessie. Een gezonde pees kan dit tot zekere hoogte aan, alleen als je echter teveel doet kan deze klachten gaan geven. Dan ontstaat er namelijk schade in het collageen van de pees. Deze schade hersteld slecht. Daarom is het van belang om het ervoor te zorgen dat het collageen sterk genoeg is om blessures te voorkomen maar ook de gezonde vezels sterk te maken. 

Pezen zijn minder sterk naarmate je ouder wordt.

Wat uit veel onderzoek blijkt dat pezen sneller geblesseerd raken als je ouder dan 35 bent. Dit komt omdat met de jaren de elasticiteit van het peesweefsel afneemt. Dit is een normaal proces echter als je blessurevrij wilt hardlopen moet je dus voorzichtiger zijn. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om je pezen tegen blessures te beschermen. 

Oefeningen

Oefeningen voor krachtige pezen. Deze staan beschreven bij de hardlooptips voor de verschillende peesblessures. 

Hardloopschema

Een gebalanceerd hardloopschema

Supplementen

Het gebruik van collageen supplementen in combinatie met de het verbeteren van de belastbaarheid van de pees. 

Waarom collageen supplementen?

Collageen is een eiwit dat het belangrijkste bouwsteen vormt van ons lichaam. Het zorgt voor de samenhang en elasticiteit van bindweefsels zoals pezen, kraakbeen en botten. De aanmaak van collageen neemt drastisch af na je dertigste, waardoor je extra vatbaar wordt voor blessures en andere kwaaltjes. Met gehydrolyseerde collageen, een zeer gemakkelijk oplosbaar en opneembaar eiwit, kan je dat de pees verbeteren. Door gebruik van collageen supplementen zullen je pezen sneller herstellen na intensieve inspanning.

Lessen uit de topsport

In de topsport worden collageen supplementen al langere tijd gebruikt om het lichaam krachtig en wendbaar te maken en blessures te voorkomen. Veel sportartsen raden deze supplementen aan bij sporters met pees gerelateerde klachten.