Zo moet je het lichaam onderhouden om hardloopblessures te voorkomen

Als hardlopen is het belangrijk dat je blessure voorkomt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Om blessures te voorkomen zijn er verschillende dingen die je kan toepassen. In dit artikelen leren we je wat je zelf kan doen en wat je kan laten doen. 

Zorg voor een goede fundering

Je moet ervoor zorgen dat je fundering goed is. Hiermee bedoelen we dat je lichaam sterk genoeg moet zijn voor wat je ervan vraagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede stabiliteit. Als je stabiliteit niet goed is krijg je sneller blessures. Zorg er dus voor dat je met regelmaat kracht/stabiliteitstraining doet. 

Spier, pees en fascia onderhoud

Hardlopers van ieder niveau hebben er met regelmaat last van, stijve en/of vermoeide spieren. Hier een daar voelt het als een knik in de kabel. Vaak hoor je dat dit erbij hoort, echter is dit niet het geval! Je moet ervoor zorgen dat je dit kan voorkomen! Als je hier namelijk te lang mee loopt kan je blessures krijgen.

Om deze blessures te voorkomen is er weefsel onderhoud nodig. Met weefselonderhoud bedoelen we het gezond en soepel houden van je bindweefsel, gewichten, spieren en pezen. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld een foamroller, mobility ball of massage pistool. Maar met enige regelmaat is het belangrijk om dit te laten controleren door een professional. 

Gezond weefsel is de sleutel tot blessurevrij sporten

  1. Door met regelmaat je lichaam te laten controleren op stijve gewrichten, spieren of andere problemen kan je blessures voorkomen. De technieken die je therapeut kan uitvoeren zijn o.a.
  2. Massage
    Om alle spieren die belangrijk zijn voor hardlopers soepel te houden. Denk hierbij aan  benen, billen, onderrug bovenrug en ademhalingspieren. 
  3. Gewricht-mobilisaties
    Zorgt ervoor dat de bewegelijkheid van de gewichten voldoende is om goed te kunnen hardlopen. Denk aan de enkel, knie, heup, rug. 
  4. Gewricht manipulaties
    Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bovenrug, onderrug of enkels. Deze gewrichten worden vaak erg stijf bij hardlopers. 
  5. Dry needling
    Met dry needling halen we de triggerpoints in de spieren doelgericht weg. 
Veel lopers herkennen bovenstaande technieken als zeer behulpzaam. De positieve effecten zijn:
  1. Verminderde spierstijfheid
  2. Verbeterde afvoer van afvalstoffen zoals lactaat
  3. Verminderde stress op gewrichten
  4. Verbeterde doorbloeding
  5. Minder spierpijn
  6. Gezonder bindweefsel
  7. Verminderde verkleving tussen spier en bindweefsels
  8. etc. 

Hoe vaak heb je onderhoud nodig?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. We adviseren je om dit zelf goed aan te voelen. Jij weer namelijk als geen ander hoe je lichaam in elkaar zit. Toch willen we je een leidraad meegeven.

Beginner
10-30km per week
Elke 10-12 weken

Gevorderde
30-60km per week
Elke 4 weken

Fanatiekeling
60+km per week
Elke 1-2 weken

Dit advies hebben we gebaseerd op onze ervaring. We zien vaak dat hardlopers te lang met kleine problemen rondlopen die voorkomen hadden kunnen worden. Op alle niveau’s komt dit voor. En dat is echt niet nodig! Er is niets beter dan blessurevrij hardlopen. 

Recovery abonnement

Speciaal voor hardlopers die regelmatig onderhoud laten doen hebben wij recovery abonnementen. Met deze abonnementen krijg je verschillende voordelen.