Krachttraining voor hardlopers

Steeds vaker hoor je hardlopers over krachttraining. Krachttraining kan je helpen te verbeteren als hardloper. Je kan er zelfs een betere hardloper door worden. Maar hoe werkt dat nou? Wat moet je wel en wat moet je niet doen? Antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Waarom moet je krachttraining doen als hardloper?

Als hardloper moet de krachttraining in dienst staan van het hardlopen. Dit betekent dat je de krachttraining moet aanpassen op je hardlooptrainingen. Als loper wil je een aantal doelen bereiken met je krachttraining namelijk:

  1. Verbeteren van de kracht die je kan gebruiken tijdens hardlopen;
  2. Verhogen van de loopsnelheid;
  3. Verbeteren van de hardloop houding/techniek;
  4. Langer kunnen hardlopen;
  5. Het voorkomen van blessures.

Krachttraining is eigenlijk coördinatie training

Als je krachttraining gaat toevoegen aan je trainingsschema is het belangrijk dat je weet wat je doet. Ga niet zomaar wat doen maar doe eerst je onderzoek. Welke oefeningen moet je doen, welke helpen je om een betere loper te worden?

Ons advies is doe vooral oefeningen die uitdagend zijn voor je balans en stabiliteit. Het is als hardloper namelijk enorm belangrijk om in eerste instantie de focus te leggen op coördinatie.

In de eerste weken van krachttraining verbetert je kracht door 2 soorten coördinatie namelijk:

1. Intermusculaire coördinatie
De samenwerking tussen de verschillende spieren die je gebruikt om kracht te leveren verbetert.

2. Extramusculaire coördiantie.
De samenwerking van de vezels binnen 1 spier verbetert.

Je zou dus kunnen zeggen dat krachttraining eigenlijk coördinatietraining is.

Hoe ziet de krachttraining er uit voor een hardloper?

Vaak zien wij dat hardlopers oefeningen doen die niet goed te vertalen zijn naar de hardloopbeweging. Dit heeft tot gevolg dat de loper maar weinig verbetert door de krachttraining die gedaan is. Dit voorkom je door een aantal dingen te doen namelijk:

  1. Oefeningen doen die goed vertaalbaar zijn naar de hardloopbeweging;
  2. Oefeningen doen die de balans verstoren zodat je als loper hierin verbetert;
  3. Oefeningen niet in apparaten doen omdat je dan de spier geïsoleerd traint en dit slecht vertaalt naar de hardloopbeweging.

Maar wat voor oefeningen zijn dat dan? Een perfect voorbeeld voor een oefening die je als hardloper veel kan brengen is de Runners Touch. Zie de video hieronder.

Heb je hulp nodig met krachttraining? Doe dan mee met onze small group training. We doen 1 uur lang alleen maar oefeningen speciaal voor hardlopers!