Lessen van de Keniaanse marathonloper die jou kunnen helpen tijdens de Amsterdam Marathon!

De marathon wordt al jaren gedomineerd door de Keniaanse hardlopers. Je zou denken dat is een ver van mijn bedshow maar ook als recreatieloper kan je veel leren van deze toplopers. Jorin Kamps van Running Solutions werkt met de Keniaanse atleten en heeft een aantal lessen van de Kenianen voor je op een rijtje gezet.

Kwaliteitstrainingen

De hoeveelheid kilometers die de toplopers per week lopen is tussen de 150 en 200km. Dit is natuurlijk heel veel maar wel nodig om op dat niveau te presteren. Als recreatieloper zal je bij lange na niet zoveel kilometers hoeven te maken. Maar wat wel interessant is, de focus ligt op kwaliteitstrainingen. Het is namelijk zo dat ze heel veel extra kilometers maken die erg rustig gaan, dit is extra. De focus ligt op twee of drie trainingen per week waar er echt hard getraind wordt, in de vorm van een intervaltraining of een lange snelle tempoduurloop.

Als recreatieloper moet je er ook voor zorgen dat de kwaliteit van trainingen hoog ligt. Zorg ervoor dat je veel op marathontempo loopt maar ook je herstel in de gaten houdt.

Rust

Keniaanse atleten zijn naast snelle hardlopers ook goede slapers. Het leven van veel atleten bestaat uit trainen, eten en slapen. Daar zijn ze dag in dag uit mee bezig. Als je zo hard traint als de atleten is rust de belangrijkste factor voor herstel. Dit is niet anders voor de hardlopers hier in Nederland. Zeker niet als we bedenken dat de hardlooptrainingen vaak naast een fulltime baan gedaan worden.

Natuurlijk kan je niet tussen de middag even een dutje doen maar wat wel al heel goed werkt is 8uur slapen per nacht. De kans op blessures zal afnemen en je zal beter presteren in je hardlooptrainingen en op werk. Lijkt mij een goede keuze als marathonloper!

Luisteren naar je lichaam

Als een atleet in Kenia voor een behandeling van zijn/haar blessures bij mij langs komt merk ik dat ze veel meer in contact staan met hun lichaam. Ze voelen goed waar ze een blessure hebben en weten vaak ook onderscheid te maken of ze wel of niet kunnen trainen. In Nederland gaan veel hardlopers toch net te lang door ondanks dat ze ergens last van hebben, dit zorgt vaak voor langdurige blessures en het missen van bijvoorbeeld een marathon.

Voeding

De atleten in Kenia eten gevarieerd en vers, maar zullen geen speciaal sportersdieet volgen zoals in de westerse wereld. De enige supplementen die gebruikt regelmatig gebruikt worden is sportvoeding voor tijdens de wedstrijd en training. Specifiek de sportdrank Maurten, die heel veel koolhydraten bevat.

Heb je vragen neem dan gerust contact op.