Hardlopen opbouwen

Beginnen met hardlopen

Je wilt graag beginnen met hardlopen of je bent net begonnen. Het is belangrijk om het hardlopen goed op te bouwen, maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Dat lees je in dit artikel.

Waarom is het belangrijk om goed op te bouwen?

Je lichaam moet wennen aan de inspanning die je vraagt. Misschien kan je voor jouw idee best een stuk volhouden, maar ook je spieren en pezen moeten wennen. Door een goede opbouw verminder je de kans op blessures. Hierdoor maak je ook de kans dat je het hardlopen vol blijft houden een heel stuk groter!

Tips

  1. Laat die tien jaar oude hardloopschoenen in de kast liggen. Zorg ervoor dat je een paar goede hardloopschoenen hebt. Bij een gespecialiseerde winkel zoals Run2day helpen ze je met het kiezen van een goed paar schoenen. Let hierbij niet teveel op de kleuren en de mode, maar laat je echt adviseren. Je schoenen zijn de basis en kunnen ook je looppatroon beïnvloeden.
  1. Plan je trainingen. Consequent trainen is erg belangrijk. Train het liefste drie keer per week met minimaal één dag rust ertussen. Daarnaast is het ook makkelijker om vol te houden als je jouw training al ingepland hebt staan. Leg eventueel zelfs je hardloopoutfit al klaar. Geen excuses!
  1. Wissel wandelen en hardlopen af. Wandelen zorgt ervoor dat je hartslag weer wat omlaag gaat. Hierdoor kan je de training langer volhouden. Bij Running Solutions hebben we een beginnersschema voor je gemaakt. Hier kan je zien hoe een goede opbouw er uitziet. Deze opbouw is zo geschreven dat het 12 weken duurt voor je 30minuten kan hardlopen. Voor sommige lopers is deze opbouw wel erg rustig, voor andere zal dit perfect aansluiten. Probeer voor jezelf te kijken wat voor je werkt.
  1. Investeer in goede hardloopkleding. Goede hardloopkleding is kleding dat goed doorademt. Kies liever niet voor katoen, dit neemt zweet op. Uiteindelijk loop je dan met zware natte kleding. Daarnaast is het ook belangrijk dat je hardloopkleding aanschaft dat goed past. Dit om schuurplekken te voorkomen.
  1. Voor de vrouwen: schaf een goede sportbeha aan. Dit voorkomt een hoop ongemak en pijn. Ook hiermee kan een gespecialiseerde hardloopwinkel je helpen.
  1. Wees geduldig en laat je niet leiden door je uithoudingsvermogen. Zoals in het begin van het artikel ook benoemd is, is het belangrijk dat ook de spieren, pezen en aanhechtingen wennen aan de belasting. Dit wordt vaak vergeten en hier kunnen vervelende blessures door ontstaan. Loop dus niet te hard van stapel, maar bouw rustig op.
  1. Doe een warming-up en cooling-down. Begin met een wandelen en doe wat dynamische rekoefeningen. Sluit de training af door weer te wandelen en doe eventueel wat statische rekoefeningen. De statische rekoefeningen zijn niet noodzakelijk, maar kan je wel als fijn ervaren.
  1. Probeer je energie te verdelen tijdens de training. Begin niet te hard, maar probeer op een comfortabel en gelijkmatig tempo te lopen.
  1. Last but not least, luister naar je lichaam! Blessures voorkomen is belangrijker dan een schema volgen. Schema’s zijn een goede leidraad, maar houden geen rekening met hoe jouw lichaam op dat moment voelt.

Kies je er toch liever voor om een persoonlijk schema te laten maken?

Bij Running Solutions  maken wij persoonlijke schema’s. Dit schema wordt gebaseerd op je huidige hardloopniveau, eventuele tijden van wedstrijden, blessuregeschiedenis en op jouw tijdsplanning.

Bij vragen neem gerust contact op met een van onze specialisten.