Zo werkt een zweet analyse
Zo werkt een zweet analyse
In dit artikel leer je wat zweten precies met je doet en waarom het relevant is om een zweet analyse te doen. Om te begrijpen waarom we een zweettest doen moet je begrijpen waarom we zweten, wat zweet doet en waarom dit zo verschilt tussen verschillende mensen.
Balans in je lichaam
Tijdens sporten gaat je lichaam altijd opzoek naar een vorm van homeostase. Dit betekend dat je lichaam intern naar een stabiele omgeving probeert te creëren. Dit ondanks de constante verandering van prikkels die je lichaam krijgt tijdens het sporten. De dingen die je lichaam onder controle probeert te houden zijn o.a. lichaamstemperatuur, bloeddruk en pH-waarden. Uiteindelijk zijn vermoeidheid en vertraging meestal terug te voeren op het op de een of andere manier falen van de homeostase.
Waarom zweten we?
Zweten is een hele goede manier om je lichaam af te koelen. Dit is een belangrijke reden dat mensen langdurig kunnen sporten. Dieren hebben hier bijvoorbeeld veel moeite mee omdat die niet kunnen zweten, en dus slecht afkoelen.
Maar met zweten verlies je natuurlijk ook vocht en elektrolyten vanuit je bloed. Een gevolg is dat je hart/longsysteem minder goed kan functioneren. Het effect hiervan is dat je rustiger aan moet doen of dat je zelfs moet stoppen met sporten.
Hydrateren
Om je prestatie te verbeteren is hydrateren met sportvoeding de beste optie. Hier wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan en advies voor gegeven door vele sportmerken. Dit gaat voornamelijk om koolhydraten en soms ook elektrolyten. Alleen hoeveel elektrolyten heb je nodig? Dit verschilt enorm per persoon. Niet alleen de hoeveelheid natrium in je zweet maar ook hoeveel liter je uitzweet is erg verschillend per persoon. Dit maakt het onmogelijk om een voedingsadvies te maken dat voor iedereen geschikt is, dit moet echt een op maat gemaakt advies zijn.
Er zijn twee testen die zeer belangrijk zijn om te doen namelijk:
1. Het bepalen hoeveel je zweet tijdens verschillende omstandigheden.
2. De natrium concentratie in je zweet.
Het resultaat van deze twee metingen helpt je een goed hydratatie plan te maken. Je kan zo een goede inschatting maken wat je nodig hebt voor, tijdens en na het sporten. Echter is het wel belangrijk om dit te oefenen in training om zo met trial en error tot de beste inname voor jou te komen.
Hoeveel zweet jij?
Testen hoeveel je zweet is makkelijk, het enige wat je nodig hebt is een weegschaal. Vlak voor het sporten en meteen na het sporten weeg je jezelf. De hoeveelheid gewicht die je hebt verloren staat direct gelijk aan de hoeveelheid zweet die je kwijt bent. Bijvoorbeeld 1 kilo gewichtverlies staat gelijk aan 1 liter zweet. Neem bij deze berekening wel mee hoeveel je eventueel hebt aangevuld tijdens deze sessie.
Bereken vervolgens de hoeveelheid die je per uur zweet. Deze test dien je regelmatig te doen in verschillende omstandigheden om een beeld te krijgen hoe je reageert op verschillende temperaturen en luchtvochtigheid percentages.
Wat is het natrium gehalte in je zweet?
Het testen van het natrium gehalte in het zweet doe je met speciale meetapparatuur. Als je deze apparatuur gebruikt krijg je direct resultaat te zien. De hoeveelheid natrium in je zweet is erg stabiel en genetisch bepaald. Dit betekent dat je de test in vrijwel alle gevallen een keer hoeft te doen.
De methode die wij gebruiken om een zweet analyse te kunnen doen is als volgt: Tijdens sporten nemen we met een speciale pleister een sample van je zweet. Deze kan vervolgens worden geanalyseerd.
Je eigen waarden over zweetsnelheid en natrium verlies leren kennen is perfect om je prestatie op duursporten te verbeteren en je prestaties in warme temperaturen. Met de waarden kan je testen in je training om zo tot de perfecte strategie te komen in je wedstrijd.