Rugklachten bij hardlopers

Voor hardlopers zijn het gewoon een zeer vervelende klachten, namelijk de rugklachten. Zowel niet-sportieve mensen als sportieve mensen kunnen rugklachten krijgen. Maar er zijn oplossingen om deze rugklachten te reduceren en te voorkomen, door bijvoorbeeld het aanpassen van je (loop)houding of (loop)techniek. Hier in dit artikel geven wij antwoorden over rugklachten voor hardlopers, zodat jij optimaal geïnformeerd wordt en zo snel mogelijk hersteld.

Samenvatting rugklachten bij hardlopers

  • Rugklachten kunnen ontstaan door meerdere oorzaken.
  • Indien de rugklachten blijven aanhouden is het zaak om zo snel mogelijk naar een specialist te gaan om de rug te laten behandelen. De kans dat je door een pijnlijke rug een andere hardloopblessure krijgt is zeer aanwezig.
  • Verschillende behandelingsmethodes mogelijk, afhankelijk van situatie.

Hoe kunnen rugklachten ontstaan bij hardlopers?

Rugklachten bij het hardlopen kunnen ontstaan door meerdere oorzaken. Vaak zijn het kleine spieren die onvoldoende getraind zijn, waardoor de klacht ontstaat. Indien jij je trainingsintensiteit verhoogt zal de rug harder moeten werken, waardoor de klachten eerder kunnen ontstaan. Ook kunnen rugklachten ontstaan door een verkeerde werk- of loophouding.

Wij geven hieronder enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van rugklachten.

  • Het schiet in de rug door het maken van een verkeerde beweging.
  • Te weinig kracht of stabiliteit vanuit de rug- of buikspieren van de hardloper.
  • Slechte loophouding.
  • Slechte houding in het dagelijks leven, waardoor de rug eerder gaat vastzitten.
  • Overtraining of overbelasting.
  • Te weinig flexibiliteit in de onderrug.

Wat moet je doen indien je rugklachten blijven aanhouden

Heb jij telkens maar weer last van rugklachten en blijven de rugklachten tijdens het hardlopen maar aanhouden? Dan is het zaak dat jij een expert laat kijken naar je rug, zodat jij erger kan voorkomen en weer lekker pijnvrij kan bewegen.

Kan ik rugklachten voorkomen?

Het voorkomen van rugklachten kan door middel van verschillende spierversterkende oefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op het versterkende van spieren en pezen die in verband staan met de rug. Hieronder zetten wij enkele tips op een rijtje om rugklachten voor hardlopers te voorkomen:

  • Pak regelmatig een onverharde ondergrond tijdens het hardlopen. Op deze wijze wordt de impact tijdens het hardlopen minder en minimaliseer jij de kans op een hardloopblessure.
  • Vervang je hardloopschoenen regelmatig. Wij van Running Solutions raden aan om je hardloopschoenen na ongeveer 1000 loop kilometers te vervangen. Door het tijdig vernieuwen van nieuw hardloopschoeisel beschik jij ten alle tijden over een hardloopschoen met voldoende demping, die de impact tijdens het hardlopen kan reduceren.
  • Kies een hardloopschoen die ‘match’ met jouw loopstijl. Tegenwoordig kopen veel beginnende hardlopers hardloopschoenen online, zonder deskundigheid van een specialist. Dit raden wij zeker als hardloopfysio. Zeker in het geval van hardloopschoenen is het belangrijk om te laten checken of jij bijvoorbeeld beschikt over een onder- of overpronatie loopstijl. Bij een van deze loopstijlen is het van belang dat jij beschikt over schoeisel die deze hardloopstijl ondersteund.
  • Maak regelmatig je rug los. Dit kan jij doen door bijvoorbeeld losmaakoefeningen te doen voor rug. Als jouw rug te vast zit, dan is de kans op een andere blessure, zoals een lopersknie of liesblessure groter. De rug is namelijk een zeer belangrijk lichaamsdeel om goed en flexibel te kunnen hardlopen. Als jij telkens last hebt van een stijve rug, dan is het aan te raden om de rug preventief te laten masseren bij een masseur.
  • Werk aan je ‘core’. Zeker als hardloper is het belangrijk om over een sterke en goede stabiliteit te beschikken. Je kunt je core versterken door bijvoorbeeld je buik-en rugspieren te trainen. Door het trainen en dus versterken van deze spiergroepen, minimaliseer jij de kans op een rugblessure.

Deze bovenstaande factoren zijn de meest voorkomende oorzaken van het krijgen van rugklachten voor hardlopers

Kan ik hardlopen met rugpijn?

Dit hangt volledig af van de ernst van de pijn. Indien de pijn te hevig is dat jij niet eens kunt hardlopen, dan moet jij gewoon niet gaan hardlopen. De kans dat jij de klachten verergerd zijn dan groter.

Twijfel jij of je rugklachten of rugblessure en wil jij dit graag laten checken door een expert? Dan is het raadzaam om een afspraak bij ons te maken. Kijk eventjes in onze online agenda, zodat jij direct een afspraak kan maken en misschien wel dezelfde dag behandeld kan worden aan je rugklachten.

Wat kan Running Solutions voor je betekenen in het geval van een rugpijn tijdens het hardlopen?

Running Solutions kan verschillende behandelingstechnieken uitvoeren om klachten aan de rug te verminderen. Hierdoor kan jij bijvoorbeeld sneller en makkelijker pijnvrij bewegen tijdens het hardlopen. Zo kunnen wij eerst aan de hand van een oriënterend gesprek bepalen, waardoor de klacht is ontstaan.

Vanuit hier kunnen wij daarom ook goed verder bouwen naar een

behandelingstraject. Wij van Running Solutions kunnen onder andere via bijvoorbeeld Dry Needling of een Humar Tecar behandeling ervoor zorgen dat het herstel van de rugpijn wordt versneld. Daarnaast proberen wij ook weer het lichaam, en met name de rug, in balans te brengen. Over het algemeen ziet er een behandeling bij Running Solutions er als volgt uit:

  1. Oriënterend gesprek
  2. Analyse van de hiel
  3. Analyse van het lichaam (beweeglijkheid testen van pezen en spieren die raakvlakken hebben met de rug)
  4. Behandeling
  5. Behandelingsoefeningen opzetten
  6. Hersteltraject bespreken
  7. Preventieplan bespreken

Wanneer moet ik contact opnemen in het geval van rugklachten tijdens hardlopen.

Indien jij één dag last heb van een rugklachten tijdens het hardlopen dan is het nog geen zaak om contact te zoeken met een specialist. Bij deze onderstaande factoren raden wij het jouw aan om snel contact te leggen met een specialist.

  • De rugklacht is ontstaan, omdat het ‘erin is geschoten’.
  • Je kunt zelf geen aanleiding of reden vinden hoe de rugklachten zijn ontstaan.
  • Je bent aan het trainen voor de marathon en jij wilt graag je marathontraining zo spoedig mogelijk hervatten.
  • Je rugklachten zijn nog vijf dagen nog steeds niet weg.
  • Je wordt al twee weken wakker met een stijve rug. Dit is een teken dat er in de rug iets zit wat niet goed zit.

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande onderdelen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen en advies in te schakelen van een specialist op het gebied van hardloopblessures. Wil jij zo snel mogelijk advies, behandelingen en geholpen worden, maak dan even afspraak.

Running Solutions bij rugklachten

Rugklachten komen regelmatig voor hardlopers en daarom zien wij deze specifieke klachten regelmatig terug in onze praktijk. Blijven daarom je klachten nog steeds aanhouden of wil jij graag advies van een specialist? Dat kan bij Running Solutions.

Running Solutions is de hardloopfysio van Nederland. Wij zij gespecialiseerd in de behandeling van hardloop gerelateerde blessures. Running Solutions heeft als fysiopraktijk verschillende voordelen zoals:

  • Jij wordt behandeld door een echte (top)sporter, met ervaring in de topsportwereld. Wij weten als geen ander hoe het voelt om niet te kunnen hardlopen in het geval van een rugblessure.
  • Korte wachttijden. Wil jij graag zo spoedig mogelijk behandeld worden door een specialist? Dan ben jij zeker bij Running Solutions aan het juiste adres. Check onze online agenda en misschien kan jij zelfs dezelfde dag behandeld worden aan je rug
  • Vaak lange openingstijden, waardoor jij zelfs vroeg in de ochtend of laat in de avond terecht kan in onze praktijk.
  • Unieke behandelingsmethode zoals de Human Tecar behandeling.
  • Lange consult van 1 uur.

Running Solutions is een sportfysiopraktijk gelegen in de Ouderkerk aan de Amstel. Wij van Running Solutions zijn gespecialiseerd in de behandeling van de sportblessure, met name gericht op duursporters, zoals hardlopers en wielrenners. Met onze eigen ervaring vanuit de fysiotak en de topsport, weten wij als geen ander hoe vervelend het is om last te hebben van een rugblessure.