Metabole efficiëntie inspanningstest

Metabole Efficiëntie inspanningstest

Als duursporters proberen we onze prestaties altijd te verbeteren. Dit doen we door te trainen, hiervoor maken we gebruik van data. De data die je gebruikt om te trainen is heel belangrijk. Hoe kom je tot de waardes die je gebruikt? Waarom loop je op welke hartslag? Hoe zijn jouw hartslagzones bepaald? In dit artikelen lees je hoe op basis van een Metabole efficiëntie inspanningstest het verschil kan maken in jouw prestatie. 

Analyseren en niet alleen meten

Binnen de sport zeggen we vaak meten is weten. Daarom doen we testen om te zien hoe we ervoor staan. Maar alleen meten is niet voldoende, je moet de data die je uit een test haalt kunnen analyseren om deze op waarde te schatten. 

Om de data van een test op waarde te schatten moet je een aantal stappen doorlopen:

1. Testen/meten

Met een inspanningstest meten we alles wat we nodig hebben om je hartslagzones en je limitaties voor prestatie te analyseren. We starten met het meten van je longinhoud/functie, dit doe je nog voor de inspanningstest. Tijdens de inspanningstest zelf meten we elke ademhaling die je doet. Zo meten we de verbranding(vet/kooldydraten) die in je lichaam plaatsvindt, hoevaak je per minuut ademt, hoeveel liter je ademt, VO2max, hartslagzones etc. Door het meten van al deze data kan je een gedegen analyse maken van jouw testdata.

2. Analyseren

Alleen testen is niet voldoende. Het is belangrijk dat je alle data die je verzamelt, kan analyseren anders is het niet analyseren maar berekenen. Het berekenen van hartslagzones heeft een grote foutmarge waardoor je zo maar 5-10% van de echte waardes af kan zitten. Dit is natuurlijk zonde want dan train je structureel te hard of te langzaam. Als je hartslagzones op percentages van je maximale hartslag of VO2max gemaakt zijn kan je ervan uitgaan dat deze niet geheel accuraat zijn. 

De manier waarop wij je zones meten? 

We kijken naar de belangrijke veranderingen in de fysiologische waardes. We kijken naar wat er gebeurt in je verbranding, uitstoot, hartslag, ademhaling etc. Op deze manier meten we alle fysiologische verandering waardoor we exact de zones op je juiste plek kunnen leggen. Dit is geen formule maar het handmatig analyseren van de data.

Limiterende factoren voor prestatie

Omdat er een goede analyse van jouw testdata gemaakt wordt krijgen we inzicht in waarom je tijdens de test een bepaald resultaat haalt. We gaan dan opzoek naar de limiterende factoren voor je prestatie. Dit zijn waardes die je beperken om sneller, langer en harder te kunnen sporten. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je zuurstof inname of opname, je ademhaling, je verbranding van vetten en koolhydraten enzovoort. Deze waardes analyseren en beoordelen we voor je en krijg je uitgewerkt in je rapport. 

3. Trainen

Na het analyseren van je test ontvang je van ons een uitgebreid testrapport met daarin alle waardes die je nodig hebt om goed te kunnen trainen. 

In eerste instantie is het belangrijk om de focus te leggen op de limitaties voor prestatie om vervolgens de focus te leggen op het specifieke doel dat je hebt. Dit kan natuurlijk een wedstrijd, bepaalde afstand/tijd of gewoon fit worden zijn. Om deze doelen te behalen moet je dus gestructureerd trainen. Dit kan met de gegevens uit je rapport.

Wat ontvang je na je inspanningstest?

Na je inspanningstest krijg je een rapport met de limiterende factoren voor je prestatie, je hartslagzones, aerobe en anaërobe drempel en VO2max waardes. Daarnaast kan je optioneel een op maat gemaakt trainingsadvies krijgen. Dit is een advies waarin precies staat wat voor soort trainingen je moet doen om te verbeteren op de limitaties, hartslagzones en je doelen. Dit advies is op maat gemaakt voor jou en dus zeer specifiek om jouw doelen te bereiken.

 

Voorbeeld rapport downloaden

Hardloopschema op maat

Na de inspanningstest heb je inzicht in je verbeterpunten en hoe je deze moet trainen. Mocht je nou hulp willen bij het maken van je schema dan kunnen wij je hier bij helpen. We maken hardloopschema’s op maat voor jouw doelen en gebaseerd op de data van je testresultaten. Lees hier meer over op maat gemaakte hardloopschema’s.