Liesblessure bij hardlopers

Heb jij als hardloper telkens last van terugkerende liesblessures? Dat kan, want de lies is bij de hardlopers één van de onderdelen die regelmatig zorgt voor pijnklachten. In dit artikel geven wij jou alle informatie over hoe deze klachten mogelijk kunnen ontstaan en hoe jij deze klachten zou kunnen voorkomen.  

 

Samenvatting liesklachten

       Vaak komen liesklachten bij hardlopers vanuit de iliopsoas. Dit is een zeer sterke spier die als heupheffer wordt gebruikt. De iliopsoas is hierbij een zeer belangrijke spier om een voorwaartse loopbeweging te maken.  

       Pijn in de lies is een veel voorkomende klacht bij hardlopers

       Liesklachten kunnen ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting.

       Je kunt liesklachten deels voorkomen door het versterken van de romp, bilspieren en bovenbeenspieren.

       Techniek speelt vaak een belangrijk rol bij een liesblessure.

       Er zijn diverse behandelingsmethodes om het herstel van een liesklacht te bevorderen.

Liesblessure

Bij een liesblessure heb jij last van de regio rondom de lies. De lies zit aan de binnenkant en deels aan de voorkant van het bovenbeen. De lies begint eigenlijk bij de schaamstreek en zit verbonden met verschillende buikspieren.

Liesblessure komen bij hardlopers zeer regelmatig voor. Hardlopers die graag trials of andere onverharde paden belopen met veel bochten hebben een groter risico op het oplopen van een liesblessure. Dit komt vaak omdat er in deze gevallen een explosieve beweging aanwezig is, waardoor de pijn rondom dit liesgebied erin kan schieten.

Liesklachten verminderen

Liesklachten worden over het algemeen niet ervaren als pijnlijke klachten, maar meer als vervelend zeurende klachten die ontstaan tijdens het maken van een beweging. Voor het verminderen van deze klachten in de liesregio is het de bedoeling dat er tijdelijk een sportieve pauze wordt ingelast. De duur van deze rustperiode is afhankelijk van de ernst van de liesklacht. Vaak staat ervoor liesklachten twee weken rust. Indien jij te snel je sportieve activiteiten oppakt dan is de kans groot dat de liesklachten verergeren.

Kortom neem daarom in eerste instantie een korte rustperiode. Zit jij in een belangrijke trainingsperiode of wil jij graag je liesklachten laten behandelen? Maak dan even een online afspraak, zodat jij misschien dezelfde dag nog geholpen kan worden.

Iliopsoas

Zoals eerder in de samenvatting vermeld is de iliopsoas eigen vaak de spier die de klachten in de lies veroorzaakt bij hardlopers. Dit is ook de sterkste spier van de heup en heeft daarom ook een belangrijke functie voor het uitvoeren van een voorwaartse hardloopweging.

Daarnaast is het ook voor gewone geoefende hardlopers een klacht die kan ontstaan. Vaak krijgen getrainde hardlopers last van de lies door overbelasting.

Hoe kunnen liesklachten bij hardlopers ontstaan?

De nummer één reden van het ontstaan van liesklachten bij hardlopers is een te zwakke romp of te zwakke heup- of bilspieren. Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken waardoor liesklachten kunnen ontstaan bij hardlopers:

  • Onder- of over pronatie. Hierbij land jij te veel op de binnen-of buitenzijde van de voet.
  • Beenlengteverschil
  • Stijve rug of bewegingsbeperking in het heupgewricht
  • Overbelasting
  • Versleten en verouderd schoeisel.
  • Ondervoldoende heupstabiliteit
  • Te snelle trainingsopbouw of een te hoge trainingsintensiteit.

Wat kan ik zelf doen bij een liesblessure?

Een liesblessure gaat meestal vanzelf over. Het is hierbij belangrijk dat je tijdelijke een rustperiode inlast om de lies volledig te laten herstellen. Meestal is een rustperiode van twee weken voldoende.

Je kunt het herstel bevorderen door bijvoorbeeld te gaan ijzen in de liesregio. Let op dat jij dit altijd doet met een theedoek of iets anders, waardoor het ijs niet direct op de huid ligt.

Wat kan Running Solutions doen bij liesklachten voor hardlopers?

Running Solutions is een sportfysiopraktijk gelegen in de Ouderkerk aan de Amstel. Wij zijn voornamelijk gespecialiseerd in het behandelen van hardloopblessures. Hardlopers met een liesblessure of liesklachten komen daarom ook regelmatig langs in onze praktijk. Jij bent daarom zeker niet de enige hardloper die hier komt met dit soort klachten. Wij hebben de ervaring in huis om je liesklacht te verhelpen, dit doen wij aan de hand van het onderstaande stappenplan:

  1. Oriënterend gesprek
  2. Analyse van de lies
  3. Analyse van de heup en rug
  4. Analyse van het lichaam
  5. Behandeling van de liesklacht
  6. Behandelingstraject bespreken
  7. Hersteltraject bespreken
  8. Preventieplan

Welke behandelingsmethodes kan Running Solutions uitvoeren in het geval bij een liesblessure

In eerste instantie wordt er een analyse gemaakt van het lichaam. Hier kijken wij naar de stand van de rug en de heup. Vaak ligt de oorzaak van een liesklacht hier. Als de stand van de rug en heup zijn gecorrigeerd kunnen wij starten met onze behandelingsmethodes om het herstel te bevorderen.

Bij een liesblessure kan Running Solutions diverse behandelingsmethodes uitvoeren om de klachten te verminderen en het herstel te bevorderen. Wij van Running Solutions hebben de beschikking over de ‘Humar Tecar’ dit is een zeer unieke en geavanceerde apparaat om via elektronische straling de bloedsomloop te versnellen naar het gebied. Hierdoor kan de Humar Tecar uitkomst bieden voor mensen die graag zo snel mogelijk hun sportieve activiteiten willen gaan oppakken. Het voordeel van deze behandelingstechniek is dat het volledig pijnvrij is en er zijn geen bijwerkingen.

Ook kunnen wij bijvoorbeeld een dry needling uitvoeren indien nodig. Met dry needling kunnen wij op een effectieve manier spieren rondom het lichaam makkelijker en sneller laten herstellen.

In sommige gevallen zij de bovenste twee opties niet toepasbaar, maar zou een normale specifiek massage een uitkomst bieden om het herstel te bevorderen.

Wanneer moet jij direct contact opnemen met een specialist bij een liesblessure

In het geval van liesklachten is het zaak dat jij rustig en met beleid de sportieve belasting verhoogt. Meestal verdwijnen klachten in de liesregio vanzelf binnen twee weken. In de volgende gevallen dien jij zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist.

  • De liesklachten worden steeds erger.
  • Jij hebt op korte termijn een zeer belangrijke wedstrijd.
  • Jij bent momenteel bezig met een belangrijke trainingsperiode in de marathon.

Waarom zou jij kiezen voor Running Solutions

Running Solutions is niet zo maar een fysiopraktijk. Wij zijn een fysiopraktijk met een specialisatie op het gebeid van hardlopen. Wil jij daarom graag als hardlopers, trailrunner, ultra- of marathonloper behandeld worden aan je liesklachten, dan ben jij bij Running Solutions aan het juiste adres. Wij hebben genoeg ervaring in huis om hardloop gerelateerde blessures, zoals een liesblessure te behandelen. Andere redenen om te kiezen voor Running Solutions zijn:

  • Je kunt snel terecht, soms zelfs dezelfde dag.
  • Wij vinden dat een patiënt aandacht verdiend bij onze consults. Daarom zijn onze consult 1 uur.
  • Wij hebben ervaring in de topsportwereld.
  • Wij hebben de beschikking over de Humar Tecar, een unieke behandelingsmethode om het herstelproces te bevorderen.

Twijfel jij over het maken van een afspraak bij ons? Of zit jij nog met vragen? Laat het dan aan ons weten door bijvoorbeeld te mailen of te bellen. Wil jij graag zo snel mogelijk een afspraak maken, dan kan via onze online agenda!