Hoe gebruik je een foamroller

De Foamroller wordt in de topsport al lange tijd gebruikt. Sinds enkele jaren zie je de foamroller ook steeds vaker bij de recreatieve sporter. Dit is een goede ontwikkeling omdat er blessures van overbelasting mee voorkomen kunnen worden. Een paar minuten per dag gebruik maken van de foamroller zorgt voor een soepeler lichaam en minder spierpijn.

Wat is een foamroller?

Een foamroller is een tool die gebruikt kan worden voor massage maar ook voor kracht en stabiliteitstraining. Ze zijn is alle soorten en maten te krijgen. Persoonlijk zou ik aanraden om die van Triggerpoint of van Nike te gebruiken. Deze zijn beide niet te zacht maar geven de juiste druk op je spieren.

Hoe moet je een foamroller gebruiken?

Het gebruik van deze massagetool is erg makkelijk, kies een spiergroep uit die na het lopen wat stijf of vermoeid aan voelt. Rol met deze spier(en) heen er weer voor ongeveer 30 seconden per spiergroep en herhaal dit tussen de 3 en 5 keer. Zo kun je in korte tijd je spieren zelf behandelen. Door dit elke dag te doen hou je de gerolde spieren soepel en zijn ze sneller hersteld voor de volgende training.

Je kan de roller ook gebruiken als tool voor kracht en stabiliteitstraining. Er zijn veel verschillende oefeningen te bedenken. Door tijdens het planken je voeten op de roller te zetten creëer je een instabiliteit die de oefening zwaarder maakt, ook kan je push ups doen waarbij je je handen op de foamroller zet.

Wat moet je niet doen tijdens het gebruik van de foamroller?

Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik alleen de druk van je lichaamsgewicht gebruikt. Op het moment dat je teveel druk geeft kunnen je spieren zich juist extra gaan aanspannen als beschermreactie van je lichaam. Als dit gebeurd werkt het averechts en zullen de spieren juist minder ontspannen zijn achteraf.

Wat je moet vermijden zijn de peesaanhechtingen op botstukken, bijvoorbeeld de achillespees op de hiel. Dit kan namelijk irritaties veroorzaken van deze aanhechtingen.

Interesse in andere manieren om blessures voorkomen?

Wilt u meer weten over hoe u zelf blessures kunt voorkomen? Of wilt u een blessure laten behandelen? Neem dan contact met ons op!