Dit is de reden van een inspanningstest
Dit is de reden van een inspanningstest
In dit artikelen nemen we door waarom een inspanningstest met ademgas analyse relevant is voor alle duursporters. Je leest wat er precies gemeten wordt en hoe je deze informatie kan gebruiken om een betere sporter te worden.
Wat is ademgas analyse en wat meet je ermee?
Ademgas analyse is de methode om verschillende elementen van uw uitgeademde en ingeademde adem te analyseren. Het werd oorspronkelijk bedacht in de jaren 1920 en is sindsdien geleidelijk geëvolueerd tot een belangrijke biometrische beoordeling in verschillende disciplines van de geneeskunde en sportwetenschap. De ademgas analyse kan je online onder verschillende benamingen vinden zoals o.a. cardio-metabolische testen, VO2max-testen of metabolische testen genoemd
Tijdens een ademgas analyse worden bij elke ademhaling cyclus drie hoofdelementen van de ademhaling geanalyseerd: het luchtvolume dat wordt uitgewisseld met de omgeving, de zuurstofconcentratie (O2) en de concentratie koolstofdioxide (CO2). De waarde van deze elementen wordt meerdere keren per seconde gemeten bij zowel in als uitademen. Je krijgt zo een super goed beeld van wat er gebeurd. Door de combinatie van deze drie elementen uit het ademgas kun je 11 variabelen berekenen.
- BF – Het aantal ademhalingen dat je elke minuut neemt
- VT – Volume lucht dat wordt uitgewisseld tussen uw longen en de omgeving bij elke ademhalingscyclus
- FeO2 – De fractie zuurstof die je opneemt voor de lucht die je inademt
- FeCO2 – De fractie koolstofdioxide in de lucht die je uitademt
- HR – Uw hartslag (met hartslagmeter)
- VE – Het luchtvolume dat elke minuut tussen uw longen en de omgeving wordt uitgewisseld
- VCO2 – De hoeveelheid koolstofdioxide die door uw lichaam wordt geproduceerd bij elke ademhalingscyclus
- VO2 – Het zuurstofvolume dat door uw lichaam wordt verbruikt bij elke ademhalingscyclus
- Vet/Koolhydraten – De bijdrage van vetten en koolhydraten aan de calorieën die je verbrandt
- Kcal -De calorieën die je verbrandt
- O2pulse – De hoeveelheid zuurstof die uw hart per hartslag in uw lichaam pompt
Hoe meet je met een ademgasanalyse je hart, longen, circulatie en cellen?
Je lichaam heeft een aantal vitale functies zowel het kloppen van je hart en het functioneren van de hersenen. Voor het in stand houden van deze vitale functies en om lichamelijk werk uit te voeren (zoals hardlopen, wandelen, fietsen enz) heeft het lichaam 1 basis functie. Dat is om zuurstof te gebruiken voor het verbranden van o.a. vetten en koolhydraten in je cellen. Dit is nodig om energie vrij te maken om zo de energie behoefte van je organen en spieren te kunnen dekken.
Als je lichaam vetten en koolhydraten verbrand is een afvalstof van deze verbranding CO2 (koolzuur). Dit zal via je bloed naar je longen gebracht om het vervolgens hier uit te blazen. Dit proces wordt ook wel metabolisme genoemd.
De vier belangrijkste systemen die je metabolisme sturen zijn je hart, longen, bloedbaan en je cellen. De belangrijkste taak van deze systemen is om zuurstof naar je cellen te brengen en CO2 (koolzuur) af te voeren. Als er problemen in dit deze systemen ontstaan zal dit gevolgen hebben voor je mogelijkheid om te bewegen en voor andere lichamelijke functies.
Met de ademgas analyse kan je inzicht krijgen in de hierboven genoemde variabelen. Door in te zoomen op de verschillende variabelen en deze in verschillende combinaties te analyseren kan je zien hoe goed de systemen voor metabolisme functioneren. Dit geeft een geweldig inzicht in hoe goed je bent in sporten.
Opzoek naar de beperkende factor
Het doel van de test is om jou te helpen beter te presteren. Daarom gaan we in de data opzoek naar hoe jij jezelf kan verbeteren. Door te analyseren hoe je cellen, hart, longen en bloedbaan afzonderlijk maar ook samen werken krijg je inzicht in de beperkende factor voor prestatie. Al deze factoren kunnen de beperkende factor zijn voor prestatie. Door hier inzicht in de krijgen kan je training aanpassen zodat je sneller kan verbeteren.
Wat haal je allemaal uit je test?
- Je krijgt inzicht in welk systeem of systemen je prestaties beperken.
- Je krijgt je verschillende hartslag zones en drempelwaarden
- Je krijgt je VO2MAX (je maximale zuurstofopname) dit is een belangrijke factor voor prestatie.
- Je krijg inzicht in wat een goede balans in training is tussen laag intensieve training, intervallen en krachttraining speciaal op jouw lichaam gericht.
- Je krijgt inzicht in je verbranding tijdens sporten.