Blaren voorkomen en genezen

Elke hardloper heeft er wel eens last van gehad, blaren. Blaren zijn vaak pijnlijk en kunnen ervoor zorgen dat hardlopen niet meer goed gaat. Het is daarom belangrijk om ze te voorkomen, maar als ze er dan toch zijn is het juist behandelen van de blaar essentieel.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan als gevolg van veel wrijving tussen de voet en de sok/schoen. Door de wrijving op de huid treedt er een beschermingsmechanisme op en ontstaat er een vochtzakje op de plek van wrijving. Dit heeft als doel de huid op die plek te beschermen tegen schade.

Hoe voorkom je blaren?

Als je schoenen te groot, te klein, te smal of te breed zijn, dan kan dit problemen veroorzaken. Om blaren te voorkomen is het dan ook belangrijk om de juiste schoenen te dragen,

Het dragen van goede sportsokken helpt ook. Gebruik geen katoenen sokken. Doordat deze sokken veel vocht opnemen, is de kans op een blaar groter. Kijk eens op www.run2day.nl voor een paar goede hardloopsokken of ga langs in een van de winkels voor advies.

Vergeet ook de hygiƫne niet! Zorg ervoor dat je je voeten en sokken goed schoon en je teennagels kortgeknipt houdt.

Toch blaren? Hoe behandel je die dan?

Een blaar kan erg pijnlijk zijn. Mensen stoppen daarom ook met hardlopen, zodat de blaar rust kan krijgen. Wat moet je doen bij blaren?

  1. Voldoende herstel is belangrijk!

Ga niet meteen door met hardlopen, maar pas je schema aan zodat de huid goed kan herstellen. Vaak is een of twee dagen rust al voldoende.

  1. Zorg voor vermindering van wrijving.

Kun je nou niet wachten met trainen? Zorg dan dat je de blaar voldoende beschermt door gebruik te maken van speciale blarenpleisters.

  1. Vaseline smeren

Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!

Niet prikken!

Een open blaar heeft een grote kans op infectie. Dit kan zorgen voor een langere herstelduur en mogelijk een langere tijd niet kunnen hardlopen.

Over het algemeen is het aan te raden om de blaar niet te prikken! Dit komt omdat de vloeistof die in de blaar zit ook voedingstoffen bevat die het herstel bevorderen. Ook is het vocht in de blaar een bescherming tegen infecties. Dus de eerste keus is altijd: niet prikken!

Echter, veel hardlopers kunnen vaak niet wachten om weer te trainen. Of de is blaar zo groot, dat het echt in de weg zit en als je dan gaat lopen het waarschijnlijk vanzelf opengaat. Dan is lek prikken wellicht wel de beste optie.

Hoe prik je een blaar?

  • Maak de voet goed schoon;
  • Gebruik een steriele naald;
  • Verwijder de losse huid niet;
  • Maak de huid achteraf schoon met desinfectiemiddel.

Na het prikken is het goed om dagelijks te controleren voor signalen van infectie. Roodheid, zwelling, warmte van de blaar, pus uit de wond. Als dit zo is, ga dan langs je huisarts om het te laten controleren.

Zoek de oorzaak

Ga voor jezelf na waardoor een blaar is ontstaan. Heb je andere schoenen of sokken gebruikt dan normaal? Heb je op andere ondergronden gelopen of meer in de heuvels? Probeer de oorzaak weg te nemen, zodat je niet opnieuw blaren krijgt!

Naast blaren ook last van je achillespees? Lees dan hier!