Ben jij een hardloper of hardloopster en heb jij last van pijn aan het scheenbeen? Dan heb jij waarschijnlijk last van misschien wel de meeste voorkomende hardloopblessure, namelijk Shin Splint. Het is een zeer vervelende klacht of pijntje bij beginnende en gevorderde hardlopers, Bij deze blessure heb jij last op of rondom het scheenbeen.

Wat is een Shin Splint?

Bij Shin splint  heb jij last van geïrriteerde en pijnlijk schenen tijdens of na een hardlooptraining. Het is zeer bekende kwaal waar voornamelijk hardlopers last van hebben die net zijn gestart met hardlopen.

Symptomen bij Shin Splint

Bij Shin splint ervaar jij een stekende, brandende en vooral irritante pijn aan de zijkant van de scheen. Deze pijn kan jij voelen aan zowel bij het binnenste gedeelte van de scheen of het buitenste gedeelte. Als jij wilt gaan hardlopen of sprinten met Shin Splint ervaar jij een pijnlijk gevoel. 

Om in wetenschappelijke termen te spreken wordt Shin Splint ook wel MTSS genoemd. Dit staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Het is vervelende blessure voor hardlopers, omdat je telkens maar last blijft houden van irritatie rondom het scheenbeen. Het is essentieel dan jij jezelf goed inleest in deze blessure, want Shin splints is vaak hardnekkig klacht die moeilijk te bestrijden is.

Running Solutions is de specialist in hardloopblessures. Wij zijn gericht op het (preventief) behandelen van de hardloopblessure zoals Shin Splints. Jij bent daarom ook zeker niet de eerste persoon die onze praktijk komt binnen lopen met deze klachten. Wij zien Shin Splints met grote regelmaat en hebben dan ook vaak een succesvolle behandeling.

Hoe kunnen Shin splints ontstaan?

Shin splint kan ontstaan door meerdere oorzaken, wij leggen hieronder enkele mogelijke oorzaken aan je voor:

 • Slecht of versleten schoeisel
 • Een slechte looptechniek
 • Je hebt je trainingsopbouw te snel hervat of opgepakt
 • Je hebt te hard getraind, waardoor je schenen overbelast zijn
 • Te weinig stabiliteit vanuit de enkels

Hoe kan ik Shin Splint voorkomen?

Shin splint kan je voorkomen door deels een gedegen trainingsopbouw te kiezen. Dit houdt in dat jij dus niet te snel en te hard je hardlooptraining hervat. Een goed hardloopschema, met een logische en verstandige trainingsopbouw, kan hierbij helpen. Deze onderstaande factoren kunnen helpen de kans op Shin splint te minimaliseren:

 • Goed hardloopschoeisel. Een goede stevige schoen die vooral stabiliteit biedt tijdens een lange duurlooptraining.
 • Goede trainingsopbouw. Een goede en vooral verstandige trainingsopbouw is belangrijke om een hardloopblessure tegen te gaan. Daarom lopen vaak hardlopers blessures op bij een te snelle of een te harde trainingsopbouw. Wij raden het daarom ten alle tijden aan om te gaan trainen onder een hardloopschema van een hardlooptrainer, op deze manier weet jij zeker dat jij niet te snel opbouwt en wordt jij optimaal begeleid naar je hardloop- of bewegingsdoel.
 • Versterking van de scheenbeenspieren. Er zijn enkele oefeningen om de spieren en pezen rondom het scheenbeen te trainen en te activeren.
 • Het trainen en onderhouden van de voetspieren. Een vaak onderschatte factor bij hardlopers zijn de voeten. Indien deze te zwak of te stijf zijn, zal de hardloopbeweging minder soepel verlopen. Je voetspieren kun jij trainen door enkele zeer simpele oefeningen die gemakkelijk toepasbaar zijn. Voor het soepel en lenig houden van de voetspieren is de Fasciitis fighter een zeer handig instrument.
 • Naast dat het zeer belangrijk is om de voeten te trainen is het ook belangrijk dat je voldoende kracht en stabiliteit hebt vanuit de enkels. Indien de enkel bij enkele stap een beweging naar binnen of buiten maakt is de kans op Shin splint klachten velen malen groter. Hierdoor komt er namelijk meer druk te staan op een van de zijkanten van het scheenbeen.

Wat moet ik doen bij Shin Splint?

Bij Shin splint kan het soms helpen om te gaan ijzen. Dit werkt pijn dempend, Ijzen kan niet helemaal jouw probleem oplossen, want als jij niks veranderd aan je looptechniek of trainingsopbouw dat is de kans zeer groot dat de Shin splint klachten zullen terugkeren. Het is daarom zaak dat jij hier verstandig mee omgaat, want Shin splint is zeker bij hardlopers zeer hardnekkig. Kortom, wat jij moet doen bij een Shin splint is:

 • Probeer vooral na een activiteit te gaan ijzen op het scheenbeen. Hierdoor zal de ergste pijn worden verminderd.
 • Ben jij een getrainde of gevorderde hardloper en heb jij last van Shin splint? Dan is het raadzaam om even je hardloopschoenen te checken. Na verloop van tijd verliezen hardloopschoenen hun kracht en stabiliteit, waardoor de impact tijdens het hardlopen wordt verminderd.

Wil jij graag zo snel mogelijk van je scheenbeenklachten of Shin splint af? Dat kunnen wij als hardloopfysio maar al te goed begrijpen! Om hier snel op te reageren is het van belang dat jij tijdig naar een specialist gaat. Wij van Running Solutions hebben genoeg ervaring met deze vervelende hardloopblessure en weten vaak een goede oplossing om je probleem te verhelpen. Het grote voordeel van onze praktijk is dat jij te maken hebt met fysio met ervaring en kennis over de hardloopsport. Daarnaast hebben wij als fysiopraktijk het voordeel dat jij als hardloper snel terecht bij ons kan. Vaak hebben wij nog plek op dezelfde dag! Wil jij graag een afspraak maken om je scheenbeenklachten zo snel mogelijk te laten checken? Bekijk dan even in onze agenda en maak een afspraak, zodat je zo snel mogelijk van je klachten af bent.

Waarom Running Solutions?

Wij van Running Solutions zijn de fysiospecialist voor hardlopers. Shin splint zien wij regelmatig terug in onze praktijk. Jij bent dus ook zeker niet de eerste persoon die onze praktijk langs komt met deze symptomen of klachten.

Waarom kies jij bij een Shin splint voor Running Solutions?

 • Specialist in de hardloopsport
 • Korte wachttijden
 • Human Tecar behandeling
 • Lange behandeling (1 uur)
 • Persoonlijke ervaring
 • Topsport ervaring.
 • Lange openingstijden (behandeling in de ochtend en avond mogelijk, check onze agenda)

Wil jij zo snel mogelijk behandeld worden aan je scheenbeenklachten? Dat kan heel snel en gemakkelijk bij Running Solutions! Twijfel jij over het maken van een afspraak? Bel of mail gerust naar zodat wij jouw vragen kunnen beantwoorden.