Het is een bekende kwaal onder de hardlopers, de heupblessure. De heup is misschien wel het allerbelangrijkste gedeelte van het lichaam wat ervoor zorgt dat jij een mooie, goede en vooral krachtige loopbeweging kan maken. Een blessure aan dit gewricht is daarom zeer vervelend en zorgt erin vele gevallen voor dat jij niet meer je looptraining kan voorzetten. Misschien vraag je jezelf af: “Wat kan ik doen indien ik last heb van mijn heup na het hardlopen”? Wij van Running Solutions geven in dit onderstaande artikel een antwoordt hoe jij een heupblessure na het hardlopen kan voorkomen of eventueel kan behandelen.
Samenvatting heupklachten bij hardlopers
- Heupklachten voor hardlopers komen regelmatig voor bij hardlopers.
- De heup is een van de belangrijkste gewrichten voor het maken van een voorwaartse loopbeweging.
- Heb jij langer dan vijf dagen last van de heup dan is het zaak om een specialist de blessure te laten checken.
- Heupklachten kunnen ontstaan door meerdere oorzaken.
Waar zit de heup?
De heup is een gewricht aan de bovenzijde van het been. De heup bevindt zich boven het bovenbeen en tussen de buik, aan de buitenzijde. Dit gewricht zorgt ervoor dat jij zijwaartse en voorwaartse beweging kan maken tijdens het hardlopen of wandelen. Een blessure, klachten of pijn aan of rondom het heupgewricht komt veel voor bij hardlopers.
Hoe herken ik een heupblessure?
Het herkennen van heupklachten of een heupblessure zal zeer gemakkelijk zijn. Zeker voor hardlopers, aangezien dit gewricht essentieel is voor het maken van een goede hardloopbeweging. Indien jij tijdens het hardlopen telkens maar last krijgt rondom het gebied van de heup, dan kan het daarom zijn dat jij last hebt van een heupblessure.
Vaak komt de pijn bij hardlopers vanuit spieren en/of pezen rond het heupgewricht.
Wij van Running Solutions kunnen vaak snel zien waar de oorzaak (disbalans) zit in het lichaam, waardoor de oorzaak van de heupblessure vaak snel naar bovenkomt. In de meeste gevallen zal na het starten van de juiste behandeling de heupblessure snel verminderen.
Kan ik hardlopen met heupklachten?
Dit is zeer afhankelijk van de ernst van de blessure. Wij van Running Solutions raden het eigenlijk af om door te gaan lopen met een heupblessure. Zoals wij eerder in dit artikel hebben vermeld is de heup één van de belangrijkste gewrichten voor het maken van een goede (voorwaartse) hardloopbeweging. Het is aan te raden om een paar dagen looprust in te lassen indien de klachten blijven aanhouden. Als de klachten na 5 dagen nog niet zijn afgenomen of bij hardlopen weer terugkomen dan is belangrijk dat jij hulp gaat zoeken bij een specialist.
Hoe kan ik een heupblessure voorkomen?
Je hoort het wel vaker, “voorkomen is beter dan genezen” en dat geldt ook voor een heupblessure. Indien jij klachten of pijntjes aan de heup wilt voorkomen, dan kan jij de onderstaande handeling uitvoeren om de kans op deze vervelende blessure te minimaliseren:
- Als je hardloopschoenen versleten zijn isde kans op een heupblessure groter. Hardloopschoenen verliezen na gemiddeld 1000 kilometer zijn stabiliteit en kracht (dit is voornamelijk afhankelijk van het soort hardloopschoen en het gewicht van de hardloper). Het is daarom zaak dat jij ten alle tijden beschikt over goed schoeisel, om zo de kans op een mogelijk heupblessure te minimaliseren.
- Je kan het heupgewicht versterken door regelmatig spierversterkende oefeningen te doen voor spieren en pezen die rondom het gewricht zitten. Zo is het zeker verstandig om bijvoorbeeld regelmatig de bovenbeenspieren te trainen die de impact tijdens het hardlopen kunnen opvangen en ook de kans op een heupblessure kunnen reduceren. Hetzelfde geld voor de kuitspieren.
- Het verbeteren en het versterken van de looptechniek.
Het verbeteren looptechniek wordt nog te weinig gedaan door de meeste hardlopers, terwijl dit toch zeker een essentieel onderdeel is voor het voorkomen van een hardloopblessure. Een gemiddelde hardloper loopt namelijk al snel 10 kilometer, waarbij er vaak ongemerkt ontzettend veel klappen worden gemaakt op vele spieren, pezen en gewrichten in het lichaam. Als jij een slechte hardlooptechniek heb dan zal de impact tijdens het hardlopen groter worden en is de kans op een disbalans in het lichaam velen malen groter. Zoals eerder is vermeld, is de heup één van de belangrijkste onderdelen van het lichaam. De heup probeert hierbij vaak ongemerkt de disbalans in het lichaam te voorkomen. Hierdoor is de kans op overbelasting van de heup groter.
Ook een zeer belangrijk onderdeel voor het voorkomen van een heupblessure bij het hardlopers is de ‘core stabilty’. Core stability is gericht op het versterken en verbeteren van de stabiliteit van de buik en rugspieren.
Zelf kan jij een heupblessure voorkomen door bijvoorbeeld altijd een (goede) warming-up voor je training te doen. Hierbij is vooral belangrijk dat jij de heup al activeert, voordat jij gaat beginnen aan je hardlooptraining. Dit kan jij doen door zijwaartse korte sprongetjes of kruispassen.
Hoe kunnen heupklachten ontstaan?
Heupblessures ontstaan voornamelijk door verschillende ‘zwakke’ spieren of pezen aan de bovenbeen- of bilspieren. Indien deze lichaamsdelen onvoldoende van kracht zijn, dan kan het wezen dat de heup meer moet werken, waardoor jij ongemerkt een heupblessure kan krijgen.
Vaak in het geval bij hardlopers ontstaat een heupblessure door een slechte of mindere hardlooptechniek. Hardlopers die bijvoorbeeld hardlopen met O-benen of X-benen, hebben daarom een extra groot risico op het oplopen van een hardloopblessure.
Het is vrij lastig om je hele hardlooptechniek te veranderen indien jij beschikt over deze stand van de benen. Wel kan loopscholing, met bijvoorbeeld looptechniek ervoor zorgen dat jij bijvoorbeeld rechter en efficiënter loopt en daarmee de druk op verschillende spieren, pezen en gewrichten beter kan verdelen.
Daarnaast speelt looptechniek tijdens het hardlopen een belangrijke rol bij het voorkomen van een heupblessure. Tevens is het ook belangrijk dit jij als hardloper beschikt over een voldoende mobiliteit in je beenspieren, waardoor jij volledige looppassen en een goede loopbewegingen kan maken.
Heupklachten kunnen ontstaan door verschillende factoren. Vaak speelt hierbij immobiliteit of zwakke spieren een rol, waardoor jij tijdens het hardlopen de heup te veel belast, waardoor heupklachten ontstaan. Heupklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:
- Te zwakke bilspier(en)
- Te zwakke kuitspier(en)
- Immobiliteit vanuit de enkels
- X-benen, waardoor er meer druk en wrijving komt te staan op het heupgewricht
- O-benen, waardoor er meer druk en wrijving komt te staan op het heupgewricht
- Slecht of verkeerd schoeisel.
- Onvoldoende heupstabiliteit
Al deze bovenstaande factoren kunnen ervoor zorgen dat jij mogelijk een slechte looptechniek hebt, waardoor een disbalans optreed in het lichaam. De spieren en pezen rondom het heupgewrichten moeten hierdoor meer en harder werken om deze disbalans te herstellen.
Behandelingstraject bij heupklachten voor hardlopers
Het behandelingstraject bij Runningsolutions in het geval van een heupblessure, ziet er eigenlijk hetzelfde uit in de beginfase als elke andere hardloopblessure. Wij gaan eerst aan de hand van een oriënterend gesprek (intake) af waar mogelijk de oorzaak vandaan komt. Daarna lopen wij de stand het van het lichaam met je af en doen wij een korte analyse van de voeten.
- Oriënterend gesprek
- Analyse van het heupgewricht
- Analyse van het stand van het lichaam (bewegelijkheid en mogelijk zoeken naar disbalans van pezen en spieren die in verband staan met het heupgewricht)
- Behandeling
- Behandelingsoefeningen
- Hersteltraject en aanpak bespreken
- Preventieplan
Hoe kan Runningsolutions je heupklachten verhelpen?
Wij van Running Solutions zijn de fysiopraktijk die gespecialiseerd is om hardloopblessure te voorkomen en behandelen. Wij zien daarom heupblessure of heupklachten bij hardlopers niet voor de eerste keer. Wij hebben al veel ervaring opgebouwd met het behandelen van deze specifieke soort klachten onder hardlopers.
Waarom Running Solutions?
Wij van Running Solutions hebben enerzijds de ervaring met heupblessures en anderzijds hebben de ervaring met hardloopsport. Wij als specialist in hardloopblessures weten dus hoe wij moeten handelen in het geval van een heupblessure. Maar waarom zou jij kiezen voor Running Solutions? Onderstaande een paar redenen opgesomd:
- Wij hebben topsport ervaring in huis
- Wij hebben korte wachttijden en zijn vaak vroeg in ochtend of laat in de avond open. Hierdoor zou jij bijvoorbeeld voor of na je werk terecht kunnen. Soms zelfs op dezelfde dag!
- Wij vinden het belangrijk dat wij genoeg tijd nemen voor onze patiënten, daarom plannen wij consult in voor 1 uur.
- Wij zijn de fysiopraktijk voor hardlopers.
- Unieke Human Tecar behandeling voor het versnellen van het herstelproces
Blijf jij telkens maar last houden aan de heup en wil jij hier graag zo snel mogelijk vanaf raken? Dat snappen wij maar al te goed, check daarom even onze online agenda en maak daarom een afspraak op een gewenst tijdstip. Op deze wijze kunnen wij zo snel mogelijk kijken wat de ernst is van je heupklachten en kan jij snel weer hardlopen!