Upper/lower cross syndroom

Hardlooptips

Klachtenwijzer

Upper/lower cross syndroom

Het upper cross syndroom is een spier en houdingsaandoening die wordt veroorzaakt door een disbalans in de spieren van het bovenlichaam. Bij het lower cross syndroom is er sprake van een disbalans in de spieren van het onderlichaam. Het upper/lower cross syndroom kan leiden tot extreme spierspanning, verminderde bewegingsmogelijkheid en pijn.

Hoe herken je deze blessure?

Het upper/lower cross syndroom kan zich uiten verschillende klachten, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij een upper cross syndroom zijn ronde schouders, vooruitstekende schouderbladen en een voorovergebogen nek de meest herkenbare symptomen. De minder zichtbare klachten zijn nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, rugpijn en extreme spierspanning. Bij het lower cross syndroom begint de onderrug hol te trekken, buikspieren verslappen, onderrugspieren verkorten, bilspieren worden slapper en de heupbuigers worden korter. Verder verkorten de hamstrings en de bovenbeenspieren hebben de neiging om te verslappen. De minder zichtbare klachten zijn rugpijn, uitstraling in de benen, spierscheuringen en klachten in de benen.

  • Pijn;
  • Extreme spierspanning;
  • Uitstraling;
  • Verkorte spieren;
  • Verzwakte spieren.

Oorzaken van het upper/lower cross syndroom

Een disbalans van de spieren in het bovenlichaam of onderlichaam zorgt voor het upper/lower cross syndroom. Verzwakte of inactieve spieren aan de achterkant missen dan kracht om tegenwicht te bieden aan verkorte spieren of gespannen spieren aan de voorkant van het lichaam en andersom. Een ongunstige lichaamshouding of hardlooptechniek is een veelvoorkomende oorzaak. Spieren passen zich aan in de posities waarin ze het vaakst worden gebruikt. Langdurig zitten of staan met een ongunstige houding versterkt de disbalans tussen spieren.

De oorzaken:

  • Ongunstige lichaamshouding of hardlooptechniek;
  • Verzwakte, verkorte en gespannen spieren;
  • Langdurig zitten of staan in een ongunstige houding.
  •  
heupstabiliteit

Wil jij snel weer pijnvrij hardlopen? 

Behandeling

Bij het upper/lower cross syndroom ligt de focus op het herstellen van de oorzaak van de klachten. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak en het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de oorzaak en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam. Afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek kan er gericht worden op het opnieuw belasten van het lichaam. Dit kan in de vorm van versterkende of ontspannende oefeningen, het trainen om de hardlooptechniek/lichaamshouding te verbeteren of ergonomische aanpassingen maken.

Andere blessures