Liesbreuk
Hardlooptips
Klachtenwijzer
Liesbreuk
Als gevolg van een liesbreuk kan er een stuk darm, buikvlies of buikvet uitpuilen. Er ontstaat een bobbel in de lies onder de huid. Deze bobbel kan gezien worden en is voelbaar.
Hoe herken je deze blessure?
Een liesbreuk is te herkennen aan een bultje die te zien is en te voelen. Bij een liesbreuk is er pijn in de lies, vooral bij inspanning. Dit kan een zeurende, brandende of stekende pijn zijn. In sommige gevallen is er pijn in de lies, maar is er geen bult te zien of te voelen. Vooral bij vrouwen kan dit voorkomen.
- Bult of zwelling in de buurt van de lies;
- De zwelling neemt toe bij hoesten, lachen of persen;
- Zeurende, brandende of stekende pijn.
Oorzaken van een liesbreuk
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand, waardoor buikvlies, een stukje darm of buikvet door de buikwand naar buiten komt. Een liesbreuk ontstaat vaak geleidelijk en ongemerkt. Een liesbreuk kan verschillende oorzaken hebben. De meeste liesbreuken zijn aangeboren en komt vaker voor bij mannen. Zwaar lichamelijk werk, veelvuldig hoesten en persen kunnen oorzaken zijn van een liesbreuk. Door deze activiteiten komt er veel druk te staan op de buikwand. Op een zwakke plek in de buikwand kan de darm niet goed afgesloten worden en er ontstaat dan een liesbreuk.
De oorzaken:
- Zwaar lichamelijk werk;
- Veelvuldig hoesten en persen;
- Overgewicht.
Behandeling
Bij een liesbreuk ligt de focus op het herstel van de breuk. Een liesbreuk geneest niet vanzelf. Het is mogelijk om de buikwand opening operatief te sluiten. Dit hoeft niet altijd direct nodig te zijn. Het is verstandig om zo min mogelijk te persen, zwaar te tillen en te hoesten. Daarnaast is het belangrijk om het gehele lichaam in kaart te brengen. Door het hele lichaam te onderzoeken op flexibiliteit, spierkracht en coördinatie kan de behandeling gericht zijn op het verminderen van de klachten en het zo snel mogelijk weer belastbaar maken van het lichaam.