Hardlooptechniek

Voor bijna alle sporten is het verstandig om te starten met een aantal lessen. Tijdens deze lessen leer je de basistechnieken om de sport goed uit te oefenen.

Met hardlopen zou dit eigenlijk niet anders moeten zijn. Er komt namelijk veel meer bij hardlopen kijken dan je zou denken. Lees in dit artikel waar je op kunt letten om minder snel blessures te krijgen!

Bij Running Solutions maken we gebruik van 4 pijlers voor een goede hardlooptechniek namelijk: 1. pasfrequentie/paslengte, 2. voldoende heupstabiliteit, 3. Opgestrekte romp en 4. Goede arminzet.

Als deze 4 pijlers goed gaan is het aan te nemen dat de looptechniek voldoende is om blessures te voorkomen mits er verstandig getraind wordt.

Pasfrequentie/paslengte:

De pasfrequentie is het aantal passen dat je per minuut maakt. De paslengte is de afstand die je tijdens elke pas maakt. Beide zijn van invloed op de snelheid die je loopt. Om impact van het landen te verminderen is het bij beginnende en gevorderde hardlopers van belang om een hoge pasfrequentie aan te houden namelijk tussen de 170 en 180 passen per minuut. Om dit vol te kunnen houden is een kortere paslengte nodig.

Wil je weten hoe je een hoge pasfrequentie kunt trainen? Lees dan hier meer.

Voldoende heupstabiliteit:

Een goede stabiliteit in de heup is van groot belang om goed te kunnen hardlopen. Bij heel veel startende hardlopers is de stabiliteit erg slecht. Je ziet dan dat de heupen inzakken of dat de knieën tegen elkaar knikken. Heupstabiliteit is makkelijk te trainen met een aantal oefeningen zoals de Runners hop, Runners Touch etc.

Wil je een schema om je heupstabiliteit te verbeteren? Download die hier gratis.

Opgestrekte romp:

Een opgestrekte romp is heel belangrijk. Hiermee bedoelen we dat het bovenlichaam netjes rechtop blijft of zelfs iets voorover helt tijdens het hardlopen. Om te testen of jij dit goed doet kan je het best hier verder lezen!

Goede arminzet:

Je hoort hardlooptrainers vaak zeggen ‘’hardlopen gebeurt in de armen’’. Dit klopt, door goed gebruik te maken van je armen kan je voorwaartse energie creëren en ga je sneller lopen. De meest gemaakte fout bij beginnende hardlopers is dat de ellebogen naar buiten draaien en de handen naar binnen. Hierdoor creëer je rotatie in je romp en verlies je kostbare energie.

Maar hoe dan?

Zorg ervoor dat je armen strak langs je lichaam blijven, ellebogen gaan enkel naar voor en naar achter. De handen mogen de middenlijn van je bovenlichaam niet passeren, dit houdt in dat je rechterarm niet naar de linker kant van je lichaam gaat. Je kan een verticale lijn door de navel trekken als denkbeeldige grens.

Heb je hierbij hulp nodig? Vraag dan een persoonlijke hardloopanalyse aan.